Header


Nieuwsbrief | Gezelschapsdieren | 4e kwartaal 2014

November Diabetesmaand
In de maand november wordt er landelijk aandacht besteed aan suikerziekte bij dieren. Deze aandoening komt, net als bij de mens, ook bij dieren steeds vaker voor. Wij zien regelmatig suikerziekte bij katten en honden. Ook komt deze aandoening incidenteel voor bij konijnen en cavia’s.
Suikerziekte komt voor bij ongeveer 1 op de 100 katten en 1 op de 500 honden. De symptomen bij de hond en kat zijn veel drinken en veel plassen. Bij de hond valt het vaak op dat de ogen troebel gaan worden terwijl bij de kat vaker een zwakte van de achterhand gezien wordt.
Met name oudere dieren, niet gesteriliseerde teefjes en dikke katten lopen risico. Ook kan suikerziekte een complicatie zijn van een andere onderliggende ziekte of bepaald medicijn gebruik.
Suikerziekte kan opgespoord worden via de urine en het bloed. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de factoren die een negatief effect hebben op de suikerziekte. Meestal is dit niet voldoende en kan er speciaal voer en/of insuline ingezet worden.
Kijk op de site www.dierensuikerziekte.nl voor meer informatie en doe de online-suikerziekte test.
TIP: in de maanden november en december kunt u voor €7,50 de urine van uw hond en kat laten testen. Let op: maak gebruik van een schoon potje.

Rimadyl wordt Metacam
Het product Rimadyl wordt al jaren lang gebruikt bij acute en chronische pijn en/of ontsteking. DGC Boven-Veluwe is sinds kort omgeschakeld naar Metacam. Dit product sluit naadloos aan bij de injecties die tijdens consulten en operaties worden gebruikt. Zo hopen we pijn en ontstekingen nog beter te kunnen bestrijden. 
Dit product is ook een smakelijk tablet maar kan, indien gewenst, ook vloeibaar worden verkregen. Het kan zijn dat, afhankelijk van de grootte van uw hond, de dosering anders is. Ook de verpakking en uiterlijk van de tablet is anders. De werking, de betrouwbaar en de bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de Rimadyl.

Oud&Nieuw
Vuurwerkangst komt bij heel veel honden en katten voor. Ook dit jaar hebben wij hiervoor een aantal middelen, medicijnen en ondersteunende producten beschikbaar. Bezoek in december onze website voor meer tips of haal in december onze informatiebrief bij de balie. De beste resultaten haalt u door half december al met angst verlagende (natuurlijke) middelen (bv Zylkene of Adaptil) te beginnen. De bekende angstremmende medicatie (Alprazolam) mag u gedurende 1 tot 3 dagen gebruiken. Komt u pas op 31 december medicatie halen dan is het resultaat vaak onvoldoende. De tabletten slaan slecht aan als het dier al erg bang is.
Elk jaar krijgen we berichten te horen dat voor sommige honden de meegegeven medicatie onvoldoende was. Overleg in dit geval met de assistente. Dit jaar hebben we speciale medicatie beschikbaar die bij grote angst met de angstremmende medicatie gecombineerd mag worden. Deze medicatie mag éénmalig bijgegeven worden aan het begin van oudejaarsavond.

Paraveterinair Suzanne stelt zich voor
Hallo, ik ben Suzanne de Haan en binnen dit enthousiaste  en deskundige team ben ik paraveterinair / dierenartsassistente. In  2001 ben ik afgestudeerd en sinds februari 2014 verbonden aan het  DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe. Naast mijn favoriete werkzaamheden zoals opereren en de Junior Care, kunt u mij vinden aan de balie en telefoon. Ik ben opgegroeid tussen de dieren, met als favoriet: de hond. Een bezoek aan de dierenarts kan stressvol zijn voor een hond en als assistente is het naast mijn taak om de dieren te verzorgen ook erg belangrijk om ze gerust te stellen. En niet alleen de dieren, maar ook hun eigenaren. Steeds meer eigenaren komen met vragen over gedrag van hun trouwe viervoeter. Dit was voor mij de afgelopen jaren aanleiding om mij verder te verdiepen in het gedrag van honden. Ik heb hiertoe de opleiding voor Kynologisch Gedragstherapeut gevolgd aan de academie van Martin Gaus. Naast mijn werk op de praktijk heb ik een hondenuitlaatservice, hondenschool en hondenopvang. Bij mij thuis is het ook een gezellige beestenboel met twee katten, een konijn en een fantastische hond Scott.

Update leptospirose-enting bij de hond
Velen van u hebben al gemerkt dat dit jaar de entstof wordt aangepast. Dit heeft er mee te maken dat er nieuwe varianten leptospirose in opkomst zijn in West-Europa. De huidige vaccins werken niet tegen deze nieuwe varianten. Dit jaar is er een nieuw vaccin beschikbaar gekomen die wel bescherming biedt. Het nieuwe vaccin wordt nu al in de 'jaarlijkse' enting gebruikt. Voor een volledige bescherming is het noodzakelijk dat uw hond na 4 weken, éénmalig, een hervaccinatie krijgt.
Uw hond kan met leptospiren besmet worden, zowel in de stad als op het platte land. Denk hierbij aan besmette uitlaatplaatsen, parken, grasveld en stilstaand (zwem)water. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol in de verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu. De ziekte van Weil is de bekendste leptospirose die we kennen. Wist u dat besmette dieren ook mensen kunnen besmetten (zoönose)?
Voor meer informatie over leptospirose kunt u kijken op www.leptospirose.nl.

Telefonisch spreekuur
Het telefonisch spreekuur is elke maandag t/m vrijdag van 13.30 uur tot 13.45 uur. Hier kunt u vragen stellen aan een dierenarts over uw huisdier waarvoor u niet direct een afspraak wilt maken. Ook wordt u hier naar toe verwezen voor het opvragen van uitslagen of het bespreken van het verloop van een behandelingsplan.
Het kan zijn dat de dierenarts in gesprek is, u wordt dan gevraagd om nog een keer terug te bellen.

Pup uit het buitenland – nieuwe wet
Vanaf 29 december van dit jaar is het niet meer toegestaan om honden, katten of fretten jonger dan 15 weken oud naar Nederland te laten komen. Vanaf deze datum moet elke pup (en kitten) die Nederland binnenkomt een rabiësenting hebben. Deze enting mag pas op 12 weken leeftijd gegeven worden en is pas geldig 3 weken na het toedienen.
Deze regel lijkt op het eerste gezicht nauwelijks betekenis te hebben. Er worden niet veel pups bewust uit het buitenland gehaald. Echter, er komen grote partijen jonge pups uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa. Deze pups komen op de Nederlandse markt terecht vaak tegen gunstige prijzen. Soms wel maar vaak ook niet, is de nieuwe eigenaar op de hoogte van de buitenlandse afkomst van hun pup. Deze nieuwe wet moet het “de puppy-handel” moeilijker gaan maken.
Ook in onze dierenartsenpraktijk hebben we jonge pups gezien met Hongaarse, Slowaakse, Letse, Kroatische, Spaanse en Belgische paspoorten en stempels. U, als nieuwe eigenaar van een pup, heeft waarschijnlijk nog meer invloed op “de puppy-handel’ dan deze nieuwe regel. Koop uw pup bij een betrouwbare fokker, op een betrouwbare manier. Let op contracten met onredelijke eisen.  Zorg dat u ook de moeder van de pup ziet. Voor meer informatie kijk op onze site of LICG.nl voor meer tips.

Voorjaarsactie sterilisatie & castratie kat en konijn
Elk voorjaar is het mogelijk om uw kat en konijn met korting te laten ‘helpen’. Dit jaar wordt deze kortingsactie gehouden in de maand maart. Deze maand krijgt u €10,- korting op een sterilisatie van een poesje en €6,50  op een castratie van een kater. De korting geldt ook voor konijnen.