Header


Nieuwsbrief | Gezelschapsdieren | 1e kwartaal 2015

Gelukkig Nieuwjaar
In deze eerste nieuwsbrief van 2015 wensen alle medewerkers van DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe u en uw huisdieren een gelukkig en gezond 2015 toe.

De oudere kat
Ouderdom komt met gebreken. Dit geldt ook voor de kat. Vaak horen wij in de spreekkamer dat bepaalde kwaaltjes toegeschreven worden aan het feit dat de kat ouder wordt. Deze kwaaltjes worden hierdoor geaccepteerd. Echter, het is niet de leeftijd die de kwaaltjes maakt. Het is de slijtage van het lichaam die de kwaaltjes maakt. Het ouder wordende lichaam heeft meer kans om een aandoening op te lopen. Gelukkig kunnen wij, als dierenarts, nog veel aan deze aandoeningen doen als ze in een redelijk vroeg stadium bij ons komen. Helaas, krijgen wij te vaak katten te zien waarbij de aandoening al vergevorderd is. De kans op verbetering neemt dan duidelijk af.
Indien uw kat meer slaapt als anders, niet meer op de bank kan springen, meer of minder gaat eten/drinken, vermagert of afwijkend gedrag gaat vertonen, doet u er verstandig aan om een bezoek aan onze praktijk te brengen.
Lees hier voor de meest voorkomende kwalen bij oudere katten.
Oudere katten & voeding
Met het ouder worden veranderen de voedingsbehoeften van de kat. De stofwisseling gaat minder efficiënt verlopen en de werking van belangrijke organen zoals hart en nieren kan verminderen, evenals de weerstand. Andere ouderdomsgerelateerde klachten zijn gewrichtsproblemen, verlies van spierweefsel en gedragsveranderingen. 
Speciaal voor de oudere kat biedt de Veterinary Care Nutrition range van Royal Canin een tweetal voedingen: Senior Consult Stage 1 en Senior Consult Stage 2. Ze helpen zowel de vitale 7+ als de 7+ kat met beginnende ouderdomsverschijnselen om gedurende de rest van het leven gezond te blijven. Daarom bevatten de voedingen antioxidanten om het verouderingsproces te vertragen en de weerstand te verhogen. Daarnaast ondersteunen speciale ingrediënten de spijsvertering, de gewrichten en belangrijke organen als het hart, nieren en de hersenen. Lees hier verder voor meer details.

Februari "Maand van het Gebit"
Tijdens de 'maand van het gebit' kunt u gratis het gebit van uw huisdier laten controleren. Elke dag van de maand februari kunt u met uw hond, kat, konijn, cavia of hamster, op afspraak, langskomen voor een gebitscontrole. Een dierenarts zal het gebit van uw dier controleren. U krijgt tips en informatie over het gebit van uw huisdier, Indien nodig wordt er een plan met u besproken om geconstateerde afwijkingen te herstellen. Let wel: het gratis consult twv 31,25 kan niet gebruikt worden om gezondheidsproblemen te bespreken.
Wist u dat 70% van alle honden en katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft. Dit betreft voornamelijk tandplak en tandsteen. Andere gebitsafwijkingen zoals tandvleesontsteking, optrekkend tandvlees, blootliggende wortels en verlies van elementen kunnen hier het gevolg van zijn.
Waarschijnlijk kunt u zich wel voorstellen dat deze aandoeningen pijn en ongemak bij uw dier veroorzaken. De bacteriën die zich in het tandsteen ophopen kunnen zich via het geïrriteerde tandvlees gemakkelijk door het hele lichaam verspreiden. Zo is het mogelijk om via een slecht gebit een hartklepontsteking te ontwikkelen. Het is dus erg belangrijk om het gebit van uw huisdier gezond te houden. Wij helpen u hier graag mee.
Wij hebben een assortiment aan gebitsproducten beschikbaar zoals tandenborstels, tandpasta met vleessmaak, monderwater, tandenpoetsbrokken, kauwproducten etc. Ook hebben wij een folder om u te helpen uw hond of kat te laten wennen aan poetsen. Internetgebruikers kunnen de 100-seconden-dierenarts filmpjes hond &kat raadplegen.
Oude hond en kat onder narcose
Hoewel 70% van de honden en katten al gebitsproblemen hebben, zijn het toch vooral de oudere dieren die zodanige problemen hebben dat ze door ons behandeld moeten worden. Deze behandeling gebeurd onder narcose. Vele honden- en katteneigenaren zien hier erg tegen op. Ze vragen zich af hun dier dit wel gaat overleven. Het blijft een feit dat elke narcose een risico met zich meebrengt, maar dankzij moderne apparatuur, moderne narcosemiddelen en een goed opgeleid team kunnen we het narcoserisico tot een minimum beperken.
Konijn en knaagdier & gebit
Ook bij het konijn en de cavia zien wij regelmatig tandproblemen. Het lastige bij deze kleine diertjes is dat het gebit niet goed is te controleren door de eigenaar. Met name deze kiezen kunnen alleen met een speciaal 'kijkertje' en lampje bekeken worden. Hierdoor worden deze diertjes meestal pas bij ons aangeboden als ze niet meer eten.


Castratie- en sterilisatieactie in maart: voorkom zwervers, sproeiers, krolsheid en nestjes
Ook dit voorjaar bieden we aan om katten met korting, te castreren en te steriliseren. U krijgt deze maand 12,5% korting op een castratie of sterilisatie.
Er zijn veel voordelen om katten te laten 'helpen'. Dit is bij de meeste mensen wel bekend. Wij adviseren uw poesje of kater vanaf de leeftijd van 6 maanden bij ons aan te bieden voor deze ingreep.

Paraveterinair Linda van Boxtel stelt haar voor
Mijn naam is Linda van Boxtel. Als klein meisje was ik niet weg te slaan bij de honden en moest ik elk paard een aai over zijn neus geven. Van jongs af aan was het duidelijk dat mijn liefde voor dieren groot was en ik mag mij dan ook bij een groep mensen voegen die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken.
Na het behalen van mijn diploma paraveterinair in Barneveld ben ik in 2000 gaan werken bij een praktijk voor paarden, gezelschapsdieren en - in de eerste paar jaren - ook nog voor vogels en exoten. Door de jaren heen heb ik kennis mogen maken met de vele facetten van het beroep paraveterinair en begon mijn liefde voor de operatiekamer en de anesthesiologie te groeien. Ik heb verschillende specialisten mogen assisteren bij operaties van honden, katten en paarden.
Samen met mijn partner woon ik in het buitengebied van Leusden, met in dienst: twee honden voor het bewaken van het erf, 2 katten voor het begrenzen van de muizenpopulatie en 3 grasmaaiers in de vorm van 1 paard en twee shetlanders. Daarnaast wordt de tuin dagelijks grondig geïnspecteerd en omgeploegd door een bataljon kipjes. Mijn hobby’s zijn dan ook met name paardrijden, tuinieren en koken.
Sinds november 2014 mag ik mijn ruime ervaring in diergeneeskunde en mijn drive om altijd weer te zoeken naar verdere kwaliteitsverbetering inzetten bij DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe. Binnen dit hechte team ben ik heel warm ontvangen en vervul ik met heel veel plezier de functie van Hoofdassistente Gezelschapsdieren. Ik vind het een voorrecht om samen met ons team van assistentes en dierenartsen voor u en uw huisdier klaar te staan en hoop u dan ook graag te ontmoeten bij onze dierenartsenpraktijk.

Jaarlijkse enting voor konijnen
Hierbij alvast de data voor de konijnenentactie tegen myxomatose en VHD.
Woensdag 15 april van 13.30-15.00 uur en vrijdag 17 april 15.30-16.30 uur.