Header


Nieuwsbrief | Gezelschapsdieren | 3e kwartaal 2015

Openingstijden dependance 't Harde gewijzigd
Begin dit jaar zijn de openingstijden van de dependance in 't Harde veranderd. De dinsdag bleek een zeer rustige dag waarop is gekozen om deze dag de dependance gesloten te houden. De overige dagen zijn de openingstijden juist verruimd. Is er sprake van spoed of wilt u in de ochtend bij ons terecht, dan bent van harte welkom op onze hoofdvestiging in Wezep. Hieronder volgt een overzicht alle openingstijden.
Wezep
Open spreekuur ma t/m vrij 08.30-9.00 uur
Verder alleen op afspraak
Apotheek open van 08.00-17.00 uur
Zaterdag op afspraak van 09.30-10.30 uur
Zaterdagapotheek open van 08.00-10.30 uur
't Harde
Spreekuur ma,wo,don,vrij alleen op afspraak vanaf 14.00 uur
Apotheek open van 14.00-17.00 uur
Let op: dinsdags gesloten
Telefonisch spreekuur
ma t/m vrij 13.30-13.45 uur op 0525-651906

Fijne vakantie
In de vorige nieuwsbrief heb ik al aandacht besteed aan de vakantievoorbereidingen en extra adviezen om buitenlandse parasieten te bestrijden. Hierbij een kleine samenvatting en tips.
- minstens 21 dagen van te voren moeten honden (en katten) die mee naar het buitenland gaan, geënt zijn tegen hondsdolheid.
- op de praktijk hebben we een adviesbrief liggen voor honden die mee op vakantie gaan.
- honden en katten die naar een pension of kennel gaan, moeten in de meeste gevallen enkele weken van te voren geënt zijn met de 'jaarlijkse enting' en de enting tegen 'besmettelijk hoesten'.
- Voorkom een vlooienplaag. Elk jaar krijgen wij melding dat er een vlooienplaag in huis is. Zijn uw dieren tijdens uw vakantie niet in huis en is er sprake van een (lichte) aanwezigheid van vlooien op uw dieren, dan maakt u kans op een vlooienplaag. Behandel uw dieren gelijk en stofzuigen uw huis zo goed mogelijk en behandel uw huis met een omgevingsspray bv Indorex®. Lees hier meer over de vlooiencyclus.

Tekenwaarschuwing!
Het RIVM (klik hier) meldt dat er in de afgelopen maanden opvallend veel tekenbeten zijn geregistreerd. Dit is een waarschuwing voor mens en dier. Immers honden en katten lopen met grote regelmaat door bosjes, struiken en lang gras. Dit is de plek waar de teek zich schuil houdt tot dat er een geschikte gastheer langskomt. Ook in onze dierenartspraktijk komen we momenteel veel teken en tekengerelateerde problemen tegen.
Bij honden en katten kunnen we het best preventieve maatregelingen treffen om een tekenbeet te voorkomen. Voor dit doel hebben we tabletten, 'spot on'-pipetten en halsbanden beschikbaar.
Momenteel blijkt het nieuwe product Bravecto® zeer goede resultaten te geven. Voor de kat lijkt de Seresto®-band de best werkende optie.
Naast de preventieve maatregelingen, dient u elke dag uw hond en kat op teken te controleren. Ziet u een teek, verwijder deze met een tekentang in een draaiende beweging. Ontsmet het wondje na de verwijdering.

Uw konijn & zomertips
- Is uw konijn nog niet gevaccineerd? De zomer en vroege herfst zijn de gevaarlijkste periodes om myxomatose of VHD op te lopen. Wilt u dit voorkomen? Laat uw konijn zo snel mogelijk enten.
- Een konijn is gevoelig voor de madenziekte. De groene vleesvlieg ruikt op grote afstand wanneer er poep, urine of ontsteking op de vacht van uw konijn aanwezig is. De vlieg legt eitjes in de viezigheid en enkele dagen laten eten maden uw konijn op. VOORKOM deze aandoening door achter de oorzaak van de viezigheid te komen en/of gebruik Nomyasis-spray om de vlieg af te weren en te voorkomen dat de vliegeneitjes uitkomen.
- Let er op dat uw konijn bij warme zomerdagen het niet te warm krijgt. Zelfs in de schaduw van zijn hok kan de temperatuur ongezond hoog oplopen.
- Het is erg verleidelijk om uw konijn een flinke handvol vers geplukt groen gras te geven. Let wel, als u konijn dit niet gewend is, laat uw konijn langzaam wennen aan het gras. Geef eerst een klein beetje zodat het maagdarmkanaal zich kan aanpassen.

Allergie bij hond en kat
Dagelijks zie ik honden en katten die een klacht of probleem met hun huid hebben. Dit is niet verwonderlijk. De huid is het grootste orgaan is van uw dier. Soms is er sprake van een verwonding, jeuk of overmatige schilfering. In veel gevallen geneest het probleem zonder al te veel moeite. Echter, komt uw dier met regelmaat met huidklachten dan is er vaak sprake van een allergie of een overgevoeligheid. Herkent u één of meerdere van onderstaande klachten dan kan er sprake zijn van een allergie.
. jeuk, krabben
. veel losse haren, veel schilfers
. roodheid van de huid/oorschelp met regelmatig terugkerende ontstekingen
. knagen en likken aan pootjes
. bij kat: veel likken, regelmatig (haarballen) overgeven, korstjes
Een allergie is niet altijd gemakkelijk op te sporen. Een oorzaak kan vlooien(allergie) zijn maar ook voedingsbestanddelen of stoffen die in de omgeving voorkomen, kunnen een allergische reactie geven. Een noodzakelijk onderdeel van de diagnose is het geven van een eliminatiedieet (=anti-allergiedieet). Ook kan speciale dieetvoeding gegeven worden om de klachten te verminderen.
Actie 50% korting op 1e zak U ontvangt tijdelijk 50% korting op voer van Royal Canin Huid-voedingen. Het betreft.
- Royal Canin anallergenic voor de hond
- Royal Canin hypoallergenic hond en kat
- Royal Canin skin care voor de hond
- Royal Canin skin & hairball voor de kat

Uw dier in beweging
In onze praktijk komen vaak dieren met klachten die passen bij problemen met het bewegingsapparaat. De klachten worden niet altijd, door de eigenaar, als zodanig herkent. Is een dier kreupel of piept hij bij opstaan, dan is het probleem pas zichtbaar. In de meeste gevallen zijn de symptomen niet zo duidelijk. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 60% van de katten ouder dan 6 jaar artrose (=slijtage) heeft. Ook bij honden is bekend dat artrose vaak voorkomt en niet voorbehouden is aan oude honden.
Symptomen bij de hond kunnen zijn:
- moeilijk in de auto springen
- minder ver en graag willen wandelen
- na het lopen/spelen langdurig in de mand liggen
- kreupel na beweging of spel
- stijf opstaan na een poos te hebben gelegen, hier later wel 'door heen' lopen
- chagrijnig gedrag bij oppakken of aanraken
- gedragsveranderingen of 'hij wordt ouder' klachten
- onzindelijk gedrag
Symptomen bij de kat kunnen zijn:
- minder mooie vacht door slechtere vachtverzorging mn op achterste gedeelte van het dier
- meer slapen
- op andere, gemakkelijkere bereikbare plekken liggen
- chagrijnig gedrag bij oppakken of aaien
- onzindelijk gedrag
- gedragsveranderingen
Tijdens een consult of een vaccinatie valt vaak op dat druk op rugspieren en heupen pijnlijk is. Bij katten wordt vaak ook een slechte vacht gezien.
Een vermoeden van slijtage kan bevestigd worden door het maken van röntgenfoto's. Slijtage gaat nooit meer weg. Wel kan medicatie, voedingssupplementen, aangepaste voeding en een aangepast bewegingspatroon ervoor zorgen dat het proces wordt geremd en de gevolgen (=pijn) goed bestreden kan worden.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers. Deze stoffen zijn verwerkt in Royal Canin Mobility Support. Ingredienten zoals glucosamine, chondroitine en omega 3 vetzuren remmen het ontstekingsproces (en dus de pijn) dat door slijtage wordt veroorzaakt. Zo kan Royal Canin Mobility Support op zichzelf of in combinatie met medicinale ontstekingsremmers/ pijnstillers het welzijn van uw dier verhogen.
Momenteel kunt u wel heel voordelig proberen of Royal Canin Mobility Support bij uw dier werkt. U ontvangt de 1e zak met 50% korting en de 2e zak met 25% korting waarbij u tevens een waardebon (twv max 15,-) ontvangt voor de aankoop voor een volgende zak. Bij aankoop van de 1e zak wordt een vragenlijkst met u doorgenomen waarop de klachten in kaart worden gebracht. Na ongeveer 6-8 weken zal een tweede keer deze lijst met u worden doorgenomen. Zo kunnen we samen kijken of Royal Canin Mobility bijdraagt aan het welzijn van uw hond of kat.
Zo heeft uw hond of kat nog veel mooie jaren in het vooruitzicht.