Angst voor vuurwerk

Tips en adviezen

*Houdt uw huisdier in een rustige en vertrouwde omgeving.
*Laat katten niet naar buiten en zet eventueel een extra kattenbak neer.
*Zoek een rustige uitlaatplek en laat honden niet loslopen tijdens het uitlaten
*Blijf zelf rustig. Nerveus gedrag van de eigenaar neemt het dier over.
*Demp in huis het geluid van vuurwerk door de radio of televisie aan te zetten en de gordijnen te sluiten.
*Laat uw hond nooit alleen thuis. Breng uw dier eventueel naar een pension als het niet anders kan (deze liggen vaak wat afgelegen, waardoor de knallen van het vuurwerk minder hard zijn).
*Geef uw dier afleiding door bijvoorbeeld een gevulde Kong, Activityball of zijn favoriete speeltje..
*Beloon rustig en kalm gedrag.
*Zorg ervoor dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is, mocht deze eventueel ontsnappen.
*Een CD met vuurwerkgeluiden kan gewenning geven, door deze in aanloop naar de jaarwisseling regelmatig zachtjes af te spelen terwijl u iets leuks doet met uw hond. Het volume kan geleidelijk opgevoerd worden als het goed gaat. Dit kan de angstreactie op den duur verminderen.

Uiteindelijk is het huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Dit kan met behulp van training. Angst weg trainen is niet eenvoudig en kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.
LET OP!!! Alle hierna genoemde medicatie dienen enkel toegediend te worden bij een huisdier in rustige, niet gestresste toestand. Met andere woorden: begin ruim op tijd. Laat huisdieren na toediening van medicatie NOOIT alleen.

vuurwerk1-website

Adaptil en Feliway®
Beide werken via de afgifte van feromonen. Dit zijn lichaamseigen hormoonachtige stoffen die een geruststellend effect hebben en stress en angst verminderen. Deze stoffen zijn reukloos en niet giftig voor mensen en andere dieren. Voor de hond is er naast de verdamper ook een halsband te verkrijgen. Het voordeel hiervan is dat hij ook buitenshuis feromonen afgeeft. De band en verdampers werken 4 weken. Het eerste effect zou na 2 weken merkbaar moeten zijn, daarom is het wenselijk rond 10 december te beginnen.

feliwayadaptil

Calm Diet
Dit dieet is voor katten en honden tot 15 kg. Deze volledige dieetvoeding bevat voedingsstoffen die een rustgevende werking hebben. De werking van deze stoffen is vergelijkbaar met de werking van valium maar dan zonder de bijwerkingen. Start 3 weken voor de jaarwisseling.
calm_diet-website

Telizen
Is een voedingssupplement met angst remmend effect. Het product heeft geen bijwerkingen. Bij angstgevoelige honden is het verstandig om al ruim (1-2 maanden) voor de jaarwisseling te beginnen. Geef op Oudejaarsdag elke 6 uur een dosering. De laatste dosering dient 2 uur voor de jaarwisseling gegeven te worden. Bv: 10.00 uur, 16.00 uur en 22.00 uur.
telizen-website

”Inbaker”-shirt voor honden
Dit is een medicijnvrij alternatief tegen angst voor hond en kat. Het shirt heeft een verstelbare band rondom de borstkas. Dit heeft een kalmerend effect.
Vergelijkbaar effect is het inbakeren van baby’s.
Dit product hebben wij niet op voorraad, het kan wel voor u besteld worden.
image-2016-12-16

Alprazolam
Alprazolam is een medicijn die de angst onderdrukt zonder dat het dier suf wordt. Naast een kalmerend effect kent het medicijn ook een blokkerend effect op het geheugen. Let op! Deze medicatie werkt niet goed als de angst al aanwezig is. Start bij angstige dieren al twee tot drie dagen voor de jaarwisseling.

Hond: 1-4 giften per dag
Kat: 1-3 x per dag
BV: 10.00-16.00-22.00 om de 4 uur.
Maximaal 3 dagen achterelkaar geven. Twee uur voor angstige gebeurtenis ingeven. Half uur voor angstige gebeurtenis 50-100% nadoseren.

Sileo
Indien hiervoor genoemde middelen niet het gewenste effect hebben, kan tijdens de jaarwisseling het medicijn Sileo worden gebruikt. Het product heeft 1/4 tot 1 uur nodig om in te werken, het effect houdt 2-3 uur aan. Vertoont het dier weer tekenen van stress en angst, kan de behandeling nog één tot maximaal 5x worden herhaald met een interval van maximaal 2 uur. Wacht langer als het dier nog erg slap of slaperig is.

Het gebruik van medicatie o.a Alprazolam en Sileo kan belastend zijn voor het lichaam. We raden het gebruik af bij hele jonge of oude dieren, dieren met hart- en vaatziekten en dieren met nier- of leverfalen. Wij adviseren voor de toediening uw dier te wegen. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid een dierenarts.

sileo-website ***

Heeft uw huisdier medicatie gehad en vertrouwt u het niet of heeft u nog vragen, bel ons op 038-3766201. Wij zijn altijd bereikbaar.

Wij wensen u en uw huisdier alvast een rustige jaarwisseling toe en vooral een gezond Nieuwjaar!

Het team Gezelschapsdieren