Puppy aanschaffen?

–        Waar moet u op letten

  • Nadenken over kosten/verantwoordelijkheid/verzorging
  • Keuze van soort hond
  • Betrouwbaarheid adres
  • Gezonde pup
  • Moet gechipt zijn

–        Gratis aankoopcontrole
–        Vaccinaties
–        Voeding
–        Junior care
–        Dierpas
–        Verzekering
–        Zindelijkheid
–        Wormen, vlooien en teken
–        Beweging
–        Opvoeding & socialisatie

Bezint voor u begint
Voor u een pup aanschaft is het verstandig om eerst bij u zelf na te gaan wat u wilt van een hond en  het welke het best bij u en uw leefomstandigheden past. Er is genoeg informatie op internet te vinden over karakters van bepaalde rassen om een passende keuze te maken. Honden kunnen erg variëren in karakter, grootte, ziektegevoeligheid, verzorging, kosten, kindvriendelijkheid, energie  etc. etc.  Kijk eens op www.licg.nl voor meer informatie. Ook kan er worden gekozen voor een hond uit het asiel of buitenland. Het is geweldig voor het dier dat deze een 2e kans krijgt op een goed adres maar het diertje kan ook een ‘rugzakje’  bij zich dragen. Ook hier geldt: laat u goed informeren!

De eerste  indruk
Een goed adres:
Veel pups worden tegenwoordig via internet gevonden. Dit is in de meeste gevallen ook een prima manier. Helaas is het internet ook een manier om bij ‘broodfokkers’, puppiefarms en andere louche adressen uit te komen. Zoek via internet  of u ervaringen van andere mensen kunt vinden of dat de  telefoon/adresgegevens ook in andere advertenties voorkomen . Vraag goed door hoe en waar de pup opgegroeid is. Zorg ervoor dat u minstens de moeder kan zien. Gebruik vooral u gezond verstand en let er op dat de pup er gezond uit ziet.
Adressen voor een rashond kunt u vinden op www.raadvanbeheer.nl/verenigingen-en-activiteiten/rasverenigingen/

Een goede pup:
Een goede pup is actief en gedraagt zich vriendelijk. Een pup hoort schone ogen/oren/neus te hebben en moet schoon bij de staart zijn. De pup mag geen vlooien(poepjes) hebben en mag niet te mager zijn. Het gebit moet mooi scharend zijn. Kijk of u inderdaad een reu of teefje meeneemt. Ook hier geldt: gebruik uw gezond verstand. Neem geen diertje mee omdat u het zo zielig vindt. Kijk op www.licg.nl voor meer nuttige tips.

Een goede start:
Het is verstandig om nog enkele dagen het zelfde voer te gebruiken die de pup bij de fokker ook kreeg. Dit is beter voor het maagdarmkanaal.
Geef het diertje een eigen plek waar hij zich terug kan trekken.. Een bench is ideaal. Deze kunt ook goed tijdens de zindelijkheidstraining gebruiken.

Gratis aanschafkeuring
Wilt u zeker weten of u een gezonde pup mee naar huis heeft genomen? Laat dan uw diertje binnen enkele dagen aan ons zien. Wij controleren kosteloos de gezondheid van u nieuwe aanwinst en kijken en controleren de chip en het paspoort. Tevens wordt u voorzien van alle informatie die u als nieuwbakken hondeneigenaar nodig heeft.

Chip
Sinds 1 april 2013 is het verplicht om pups voor de 7e levensweek te laten chippen. Uw pup hoort dus een chip te hebben. Het is uw taak om uw pup op uw naam te laten registreren bij een databank. Er zijn een aantal databanken bv www.ndg.nl , www.backhomeclub.nl, www.petlook, www.petbase.nl.

Entingen
Een pup moet geënt worden op 6, 9 en 12 weken leeftijd. De volgende enting volgt op eenjarige leeftijd. Daarna wordt uw hond jaarlijks geënt. Na het eerste bezoek krijgt u normaal gesproken van ons een oproepje, maar houd ook altijd zelf in de gaten of uw hond weer een enting moet hebben. Bij de eerste enting wordt de pup helemaal nagekeken en gecontroleerd op zichtbare afwijkingen en kunt u vragen stellen over uw pup.

Het afweersysteem van uw pup is, tot zo’n 2 weken na de 12-weekse enting, nog niet helemaal bestand tegen ziekten. Voorkom in deze periode contact met (onbekende) honden of plekken waar deze honden kunnen komen.
Extra entingen zijn nodig om uw hond mee te nemen naar het buitenland (hondsdolheid), het pension of puppycursus (kennelhoest).
Zie ook vaccinaties

Ontwormen
Alle puppies krijgen met de moedermelk wormpjes mee. Daarom worden puppies al op een jonge leeftijd ontwormd. Dit gebeurt (meestal) bij de fokker op 2, 4, 6 en 8 weken. Vraag aan de fokker van uw pup wanneer en hoe dit gebeurd is. Gebruik voor de ontworming een goed wormmiddel bv Milbemaxâ of Drontalâ. Vervolgens dient u uw pup maandelijks te worden ontwormd tot de pup een half jaar oud is. Vervolgens is het advies om minimaal elke 3 maanden te ontwormen. Heeft u nog meer honden? Ontworm hen samen met uw pup.
Vaker ontwormen is nodig als er kleine kinderen in huis zijn, bij een ‘nestje-wens’, een hond die mee gaat op vakantie of als de hond gevoelig is voor worminfecties. Vraag in deze gevallen advies van uw dierenarts.

Zie ook ontworming

Ontvlooien
Met een goed vlooienmiddel (bijvoorbeeld Activyl) iedere 4 weken, het gehele jaar door!

Zie ook vlooien en teken

Teken
Met name als u veel in de bossen loopt met uw hond of de hond mee gaat op vakantie naar het buitenland, is het belangrijk uw hond te beschermen tegen teken. Deze brengen namelijk steeds vaker vervelende ziekten over. Beschermen kan met een pipetje (Activyl-plusxâ) in de nek of met een speciale band (Scaliborâ/Seresto) â, maar kijk uw hond na het verlaten van het bos nog altijd even na op teken.

Zie ook vlooien en teken

Beweging
Het eerste levensjaar is uw pup volop in de groei. Het bewegingsapparaat is in deze periode  nog erg kwetsbaar. Zo mag u nog niet zolang met uw pup lopen.  Houd aan dat een pup per levensmaand 5 minuten mag wandelen. Dit mag wel meerde malen per dag. Ook moet u voorzichtig zijn met  traplopen, in/uit de auto springen etc. Kijk op Beweging voor de jonge hond/pup voor tips voor verantwoord bewegen.


Zindelijkheid

Volgt nog

Wisselen tanden en kiezen
Een pup krijgt zijn volwassen gebit tussen 14 weken en 7 maanden. Houd goed in de gaten of alles gaat zoals het hoort, met name de hoektandjes boven blijven nogal eens dubbel staan. Laat het gebit van uw puppy regelmatig controleren. Bij het Junior Care programma wordt hier standaard op gecontroleerd. De meeste honden hebben gedurende hun leven in meer of mindere mate gebitsverzorging nodig om tandsteenvorming, tandvleesproblemen of tandvleesontstekingen te voorkomen of te verzorgen. Leer uw pup al op jonge leeftijd om zijn gebit te laten controleren en te verzorgen (oa poetsen).

Gedrag, socialisatie en opvoeden
Ook wanneer u al eens een hond heeft gehad, raden wij aan om naar een puppycursus te gaan. Dit is erg goed voor de band tussen u en uw hond, goed voor zijn opvoeding, maar ook nog eens erg leuk. Tevens bieden wij de mogelijkheid voor gratis puppycontroles door middel van het Junior Care programma. Dan kunt u al uw vragen stellen over zindelijkheid, opvoeding, medische zaken en dergelijke.

Dierpas©
In onze praktijk werken wij met de dierpas. Dit is een pas die gekoppeld is aan de patiëntenkaart van uw huisdier, waardoor u thuis via internet precies kunt zien wat er is besproken en welke adviezen er zijn gegeven. Daarnaast is het tegenwoordig met de dierpas mogelijk om te sparen voor kortingen op voer en zelfs op behandelingen.

Een dierpas is een voorwaarde voor ons Junior Care Programma.

Junior Care Programma
Onze praktijk biedt u het Junior Care Programma aan. Dit is een kosteloze* service die de groeifase van uw hond controleert en begeleidt. Het is de bedoeling dat uw hond op een leuke manier kennis maakt met de praktijk zonder vervelende onderzoeken of prikjes. Intussen wordt er diverse onderwerpen met u besproken passend bij de leeftijd van uw pup. U wordt tijdens het programma geholpen door een ervaren assistente. De afspraken zijn gratis*. Indien er nader onderzoek of behandeling nodig is, wordt u doorverwezen naar een dierenarts. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Zie voor details en voorwaarden*  Het Junior Care Programma

Voeding
Wij raden u  sterk aan uw pup van jongs af aan op een goed voer te geven. Zeker het eerste levensjaar, is voeding van levensbelang. DGC Boven-Veluwe adviseert en verkoopt diervoeding van het merk Royal Canin.

Verzekering
Hoewel u er nu natuurlijk niet aan wilt denken, kan het voorkomen dat uw hond gezondheidsproblemen krijgt. Graag wijzen wij u er daarom op dat het mogelijk is een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw hond. Met een verzekering voorkomt u dat de kosten een goede behandeling van uw hond in de weg staan. Kijk eens op www.petplan.nl en www.proteq.nl.

Sterilisatie teef
DGC Boven-Veluwe adviseert om  3 maanden na de eerste loopsheid uw  teef te laten steriliseren, tenzij u puppies wilt. Dit in verband met een sterk verhoogde kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking op oudere leeftijd. Deze ingreep kent ook nadelen. Lees ook Sterilisatie teef

Castratie reu
De belangrijkste reden om een reu (mannelijke hond) te laten castreren, is een gedragsreden. Een gecastreerde reu is meestal minder agressief naar andere honden, heeft minder behoefte om te markeren en ‘van huis te willen’. Over het algemeen zal hij meegaander zijn, meer ‘rust’ hebben en kan hij gemakkelijker samen leven met andere honden. Een castratie vindt dan plaats op 6-9 maanden leeftijd.
Het uitvoeren van een castratie op latere leeftijd ivm agressieklachten geeft niet altijd voldoende effect. Overleg met uw dierenarts.
Er zijn ook medische redenen om een reu te laten castreren zoals voorhuidontsteking en prostaatproblemen.
Lees ook Castratie reu.