Sterilisatie teef

Waarom?
DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe adviseert om teefjes te laten steriliseren. Het houden van een gesteriliseerde teef kent veel voordelen:

  1. geen loopsheid, schijnzwangerschap of ongeplande zwangerschap
  2. de teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
  3. de kans op ontwikkelen van melkklierpakket-tumoren daalt sterk
  4. minder kans om suikerziekte te ontwikkelen

De ingreep heeft ook nadelen:

  1. klein operatie-risico
  2. kans op dikker worden van uw hond. Dit kan worden voorkomen door het voor van speciale calorie-armere voeding bv Royal Canin  Small/Medium/Large neutered adult  of door een stuk (+/- 30%) minder te voeren.
  3. er is meer kans op urine-incontinentie op latere leeftijd: door het wegvallen van het geslachtshormoon kan urine-incontinentie optreden. Er zijn rassen waarbij dit vaker voorkomt dan bij andere rassen: Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Bouvier, Weimaraner, Riesen-Snautzer, Ierse Setter, Boxer, de Newfoundlander en de Berner Sennenhond. Hier bestaat wel een medicijn tegen (die overigens levenslang gegeven moeten worden)
  4. dominante teven kunnen door de ingreep dominanter worden
  5. de structuur van de vacht kan veranderen waardoor zodat (half-)langharige honden een krulleriger/stuggere/doffere  vacht kunnen krijgen.

Wanneer?
Het standaardadvies van DGC Boven-Veluwe is om een teef 3 maanden na de 1e loopsheid te steriliseren. Behoort uw  hond bij een risico-groep (zie nadelen 2t/m4) overleg dan met uw dierenarts.

Hoe?
U kan telefonisch een afspraak maken voor deze ingreep. Wij verwachten u, op de afgesproken dag, ’s ochtends om uw teef op te nemen. De avond voor de ingreep mag er geen eten meer gegeven worden, wel water.

Voor de operatie  vindt er een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Hierbij wordt er geluisterd naar het hart en de longen en wordt de kleur van de slijmvliezen beoordeeld.

In de ochtend wordt uw teef geopereerd. Uw hond krijgt een narcose-prik waarop zij gaat  ‘slapen’. Dan krijgt uw hond een injectie antibiotica en een injectie  pijnstilling toegediend. Ook worden de ogen gezalfd zodat ze niet uitdrogen tijdens de narcose. Daarna zal ze worden geintubeerd. Dit is het inbrengen van een buisje in de luchtpijp waardoor tijdens de operatie gasnarcose en zuurstof zal worden toegediend. Tijdens de operatie wordt via een sneetje in de huid en in de buikwand de buik geopend. De eierstokken worden opgezocht en afgebonden met oplosbaar hechtmateriaal. NB: Het verwijderen van de hormoonproducerende organen (eierstokken) maakt dat deze ingreep eigenlijk een castratie is maar in de volksmond een sterilisatie wordt genoemd. De huid en buikwand worden weer gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Uw teef wordt in de recovery-ruimte onder een warmtelamp gelegd en krijgt een injectie die de narcose tegenwerkt. Enkele minuten na deze injectie tilt uw hond haar kopje alweer op. Uw hond komt nu bij van de narcose en wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden. U kunt uw hond ’s middags ophalen waarbij u alle informatie ontvangt over de nazorg.  Er wordt antibiotica en pijnstilling mee naar huis gegeven. Ook heeft uw teef een kraag om. Deze zorgt ervoor dat uw hond niet aan haar hechtingen kan komen. Het is het mogelijk om een MPS-rompertje  (www.medicalpetshirts.com.)  ipv een kraag te gebruiken. Het gebruik is voor eigen risico. Vraag bij ons of we de juiste maat op voorraad hebben. Na 10 dagen vindt er een wondcontrole plaats en kunnen eventuele hechtingen verwijderd worden.

Prikpil als alternatief?
Ons wordt regelmatig gevraagd of het ook mogelijk is om de teef een prikpil te geven. De prikpil zal levenslang, 1x per 5 maand, gegeven moeten worden. Deze vorm van anticonceptie geeft een hele hoge kans op baarmoederontstekingen, suikerziekte en melkkliertumoren. DGC Boven-Veluwe ontraadt de prikpil dan ook.

Kosten
De prijs is een indicatie maar kan iets afwijken door een lager of hoger gewicht.

De prijs is inclusief braunule, narcose, gasanaesthie met bewaking, antibiotica, pijnstilling/ontstekingsremmer en een controle afspraak voor wondcontrole en verwijderen van de hechtingen.

Hond sterilisatie < 10 kg              € 301,-
Hond sterilisatie < 20 kg              € 321,-
Hond sterilisatie < 30 kg              € 343,-
Hond sterilisatie < 40 kg              € 369,-
Hond sterilisatie < 50 kg              € 395,-
Hond sterilisatie > 50 kg              op aanvraag

MPS-rompertje                              € 18,50 ongeacht de maat

(2013, prijswijzigingen voorbehouden, bij afspraak definitieve prijsafspraak)