Vlooien en teken

Vlooien
Een juiste vlooienbestrijding hoort een onderdeel te zijn van de verzorging van uw hond. Vlooien kunnen namelijk voor behoorlijk wat ongemak en ziekte zorgen. Denk hierbij aan:

  1. pijn, jeuk en huidproblemen. Vlooien bijten uw dier met grote regelmaat om bloed te zuigen. Dit bijten is pijnlijk en erg vervelend voor uw hond. Tijdens het bloedzuigen wordt een irriterende stof in de huid van u hond gebracht. Dit geeft een ontstekingsreactie aan de huid met jeuk als gevolg. Is uw hond allergisch voor deze stof dan volgt er een uitgebreide ontstekingsreactie waarbij over het gehele lichaam bultjes en korstjes ontstaan. Ook lokale smetplekken ‘hotspot’ die wij vaak in de zomer zien spelen vlooien regelmatig een rol.
  2. overdracht ziekten. Vlooien kunnen een lintworminfectie aan uw hond geven. Dit geeft maagdarmklachten.
  3. ongemakken voor u zelf. Vlooien bijten ook mensen. U kunt hiervan hinder ondervinden. Incidenteel kunnen vlooien ook een lintwormbesmetting bij de mens veroorzaken. En…. elke zomer krijgen we meldingen van een vlooienplaag.

Teken
De Veluwe is een tekenrijk gebied. Honden lopen gemakkelijk een teek op.  Dit kan een huidontsteking veroorzaken en een teek kan de ziekte van Lyme overdragen op uw hond. De laatste jaren wordt steeds vaker melding gemaakt van de aandoening Babesiose die ook door teken wordt overgebracht. Zie www.scalibor.nl voor meer info over ziekten die door teken worden overgebracht.

Teek verwijderen
U kunt een teek het gemakkelijkst verwijderen met een tekenpincet of een tekenhaak (www.otom.com). U pakt de teek zo dicht mogelijk vast op de huid en draait de teek totdat de teek loslaat. Hierna ontsmet u het gaatje met alcohol. Soms blijft het kopje er in zitten. Dit is op zich geen ramp maar kan wel een ontstekingsreactie geven. Het behoeft bijna nooit een behandeling.

Bestrijding van vlooien en teken
Er zijn heel veel producten beschikbaar, bij supermarkt, dierenwinkel, internet of bij de dierenarts die allemaal een vlooien- of tekenwerking hebben. Echter, de werkzame stof en daarmee de werkzaamheid kan enorm variëren. DGC Boven-Veluwe heeft producten in haar assortiment opgenomen waarvan bekend is dat deze een goede tot zeer goede werking heeft. Naast de variatie in werkzame stof, zit er ook verschil in de manier waarop het product gebruikt moet worden. Er zijn spot-on’s (pipet in de nek), banden en tabletten beschikbaar.

Wij gebruiken standaard het veilige en moderne vlooienproduct Activyl. Een andere keuze kan gemaakt worden bv als uw hond allergisch is voor vlooien, drachtig is, veel last van teken heeft, ook ontwormd moet worden etc. Het vinden van het juiste product is dus maatwerk. Overleg met de assistent of dierenarts wat voor uw dier het beste product is.

Ons assortiment vlooien- en tekenmiddelen omvat de volgende producten:

  • Activyl — een goed, veilig en modern vlooienmiddel, spot-on
  • Activyl Plus — is Activyl + een tekenmiddel, spot-on
  • Advantage — een goed standaard vlooienmiddel, spot- on
  • Seresto — een veilige band met vlooien- en tekenwerking, gedurende 7-8 maanden
  • Comfortis — een tablet tegen de vlooien, ideaal bij gevoelige huid, meerder honden in een gezin of een hond die veel zwemt
  • Stronghold — werkt tegen oa. tegen vlooien, luizen, mijt en spoelwormen, goed te gebruiken bij dracht, lactatie en puppy’s
  • Indorex — omgevingsspray, niet voor op uw hond! Immers 95% van de vlooien zitten in de omgeving, 5% op de hond