Castratie kater

Waarom?
DierGezondheidsCentrum Boven Veluwe adviseert om uw kater te laten castreren. Het houden van een gecastreerde kater kent veel voordelen:

  1. geen ongewenste nestjes. Het asiel is al overvol.
  2. een kater is vaker rustiger, minder agressief, minder dominant en huiselijker
  3. is hierdoor minder vaak betrokken bij een ongeval, vechtpartij of ziekte
  4. voorkomt grotendeel ‘sproeien’. Dit is markerend plassen in huis.

De ingreep heeft ook nadelen:

  1. klein operatie risico
  2. kans op dikker worden van de kat. Dit kan  worden voorkomen door het voeren van speciale calorie-armere  voeding bv Royal Canin Neutered Satiety Balance of door een stuk (+/-  30%) minder te voeren.

Wanneer?
De ingreep wordt in onze praktijk meestal gedaan op een leeftijd van 7-9 maanden. Wij wachten het liefst tot de kater bijna uitgegroeid is. Afhankelijk van andere factoren zoals dominant gedrag, ‘veel op sjouw zijn’, sproeigedrag of wensen van de eigenaar kan gekozen worden om deze ingreep eerder of later te doen. Er is in onze praktijk ervaring met deze ingreep vanaf een leeftijd van 12 weken. Een castratie voor 5 maanden leeftijd  vereist wel een aangepast narcose-protocol.

Hoe?
U kan telefonisch een afspraak maken voor deze ingreep. Wij verwachten u, op de afgesproken dag, ’s ochtends om uw kater op te nemen. De avond voor de ingreep  mag er geen eten meer gegeven worden, wel water.

Voor de operatie  vindt er een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Hierbij wordt er geluisterd naar het hart en de longen, wordt de kleur van de slijmvliezen beoordeeld en wordt uiteraard gevoeld of uw kater twee ‘ballen’ heeft.

In de ochtend wordt uw kater geopereerd. Uw kat krijgt een narcose-prik en zo’n 15 minuten later ligt hij lekker te ‘slapen’. Uw kat krijgt een injectie met langwerkende antibiotica en een injectie met een langwerkende pijnstilling toegediend. Ook worden de ogen gezalfd zodat ze niet uitdrogen tijdens de narcose.

Tijdens de operatie wordt de balzak ingesneden, de zaadstreng en het bloedvat wordt met elkaar ‘verknoopt’ en de teelballen verwijderd. Er wordt geen hechtmateriaal gebruikt en de wond wordt ‘open’ gelaten. De ingreep duurt ongeveer 5 minuten.

Uw ‘je weet wel’ kater wordt in de recoveryruimte onder een warmtelamp gelegd en krijgt een injectie die de narcose tegenwerkt. Enkele minuten na deze injectie tilt uw kat zijn kopje alweer op. Uw kat komt nu bij van de narcose en wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden. U kunt uw kat ’s middags ophalen waarbij u alle informatie ontvangt over de nazorg. Er is, meestal, geen medicatie of kraagje nodig na de ingreep.

Kosten?
De kosten bedragen € 47.16

(2016, prijswijzigingen voorbehouden, bij afspraak definitieve prijsafspraak)