Ontworming

Waarom?
Er zijn verschillende redenen om een kat te ontwormen:

 1. voor uw kat zelf. Een worminfectie kan de gezondheid van uw kat en met name een jong katje bedreigen. Denk hierbij aan diarree, braken, vermageren, ontstekingen… en erger.
 2. voor u zelf. Spoelwormen zijn besmettelijk voor de mens. Een spoelwormbesmetting geeft een ontstekingsreactie in het lichaam dat zich vaak uit in ‘griep-achtige’ verschijnselen. Ook bij astma/luchtwegproblemen bij kinderen blijkt een spoelworminfectie regelmatig een rol te spelen. Zwangere vrouwen zijn ook een risicogroep. (zie www.esccap.eu, huisdiereigenaren)
  Let op: Er zullen geen wormen in de ontlasting zichtbaar zijn.
 3. voor uw omgeving. Buitenkatten poepen overal: bij de buren in de tuin, in de zandbak van de speeltuin, in het plantsoen, etc. Laat uw kat niet andere mensen besmetten (zie punt 2.)

Hoe vaak?
4x per jaar.

Dit is conform de richtlijnen van de specialisten van ESCCAP (www.esccap.eu). Maar deze richtlijn geldt voor de gemiddelde kat. Het kan zijn dat u vaker moet ontwormen of juist minder vaak hoeft te ontwormen. Ontwormen is dus maatwerk overleg met uw dierenarts in geval van:

 • een jong katje (erbij) in huis (zie aanschaf kitten)
 • pensionbezoek of wilde katten in de buurt
 • uw kat eet veel ongedierte
 • u neemt de kat mee op reis
 • (na) een vlooieninfectie
 • u heeft een binnenkat

Waarmee?
Wij gebruiken standaard het middel Milpro. Dit is een breedwerkend middel met een hoog afdodingspercentage,is veilig voor uw kat en is smakelijk.

Daarnaast hebben wij nog andere ontwormmiddel zoals Panacur, Drontal, Flubenol, Stronghold  en Profender. Deze producten kunnen gebruikt worden bv als u  liever een pasta gebruikt,  als er ook nog sprake is van een darmparasiet of vlooien of als een tablet helemaal niet lukt. Overleg met uw dierenarts.