Sterilisatie poes

Waarom?
DierGezondheidsCentrum adviseert u om uw poesje te laten steriliseren. Het houden van een gesteriliseerde poes kent veel voordelen:

  1. geen ongewenste nestjes. Het asiel is al overvol.
  2. geen krolsheid meer
  3. voorkomt geheel baarmoederproblemen op latere leeftijd
  4. verminderd sterk, mits jong gesteriliseerd, de kans op melkkliertumoren

De ingreep heeft ook nadelen:

  1. klein operatie risico
  2. kans op dikker worden van de kat. Dit kan  worden voorkomen door het voeren van speciale calorie-armere  voeding bv Royal Canin Neutered Satiety Balance of door een stuk (+/-  30%) minder te voeren.

Wanneer?
De ingreep wordt in onze praktijk meestal gedaan op een leeftijd van 6  maanden. Afhankelijk van andere factoren zoals  al vroege krolsheid, buiten lopen, kater in gezin of  wensen van de eigenaar  kan gekozen worden om deze ingreep eerder of later te doen. Er is in onze praktijk ervaring met deze ingreep vanaf een leeftijd van 12 weken. Een sterilisatie voor een leeftijd van 5 maanden vereist wel een aangepast narcose-protocol.

Hoe?
U kan telefonisch een afspraak maken voor deze ingreep. Wij verwachten u, op de afgesproken dag, ’s ochtends om uw poesje op te nemen. De avond voor de ingreep mag er geen eten meer gegeven worden, wel water.

Voor de operatie  vindt er een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Hierbij wordt er geluisterd naar het hart en de longen en wordt de kleur van de slijmvliezen beoordeeld.

In de ochtend wordt uw poesje geopereerd. Uw kat krijgt een narcose-prik en zo’n 15 minuten later ligt zij lekker te ‘slapen’. Uw kat krijgt een injectie met langwerkende antibiotica en een injectie met een langwerkende pijnstilling toegediend. Ook worden de ogen gezalfd zodat ze niet uitdrogen tijdens de narcose.

Tijdens de operatie wordt via een sneetje in de huid en in de buikwand de buik geopend. De eierstokken worden opgezocht en afgebonden met oplosbaar hechtmateriaal. NB: Het verwijderen van de hormoonproducerende organen (eierstokken) maakt dat deze ingreep eigenlijk een castratie is maar in de volksmond een sterilisatie wordt genoemd. De huid en buikwand worden weer gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Uw poesje wordt in de recovery-ruimte onder een warmtelamp gelegd en krijgt een injectie die de narcose tegenwerkt. Enkele minuten na deze injectie tilt uw kat haar kopje alweer op. Uw kat komt nu bij van de narcose en wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden. U kunt uw kat ’s middags ophalen waarbij u alle informatie ontvangt over de nazorg. Er is, meestal, geen medicatie meer nodig. Wel krijgt u het advies om een kraagje om te doen. Ook is het mogelijk om een  MPS-rompertje  (www.medicalpetshirts.com) aan te doen zodat het diertje van de wond afblijft. Vraag bij ons of we de juiste maat op voorraad hebben. Na 10 dagen vindt er een wondcontrole plaats en kunnen eventuele hechtingen verwijderd worden.

Kosten
De kosten bedragen € 96,27(excl.borg kraag €4,99, MPS-rompertje € 18,50)

(2016, prijswijzigingen voorbehouden, bij afspraak definitieve prijsafspraak)