Vaccinaties

Waarom enten?
Infecties met virussen en/of bacteriën kunnen de gezondheid van uw huisdier ernstig bedreigen. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om tegen bepaalde ziekten te vaccineren. Zoals u weet is ‘Voorkomen beter dan genezen’.

Een besmetting vindt plaatst via direct contact met een (zieke) kat of via ontlasting, braaksel, snot etc van een kat. Ook is het mogelijk dat een besmetting plaats vindt omdat de eigenaar of een bezoeker door besmet materiaal is gelopen en zo virussen en/of bacteriën in huis halen.

Wanneer enten?
Kittens krijgen via de moedermelk de benodigde afweerstoffen mee van hun (geënte) moeder. Na een aantal weken neemt het gehalte aan antistoffen in de melk af. Wanneer het kitten 9 weken oud is, dient de eerst inenting gegeven te worden. Op 12 weken leeftijd volgt de tweede enting. Daarna dient uw kat elk jaar geënt te worden.

Waar tegen wordt er geënt?
De ‘gewone’ jaarlijkse enting beschermd tegen de volgende ziekten:

  • Niesziekte: Dit is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het wordt veroorzaakt door een reeks aan virussen en bacteriën. De belangrijksten zijn het herpesvirus en calicivirus. Een enting zal de ernstigste klachten kunnen voorkomen. Een enting kan niet alle niesziekteklachten kunnen verkomen. Er zijn ook nog andere virussen en bacteriën die een rol kunnen spelen.
  • Kattenziekte: Een ernstige aandoening van het maag- en darmstelsel en het afweersysteem. Vooral jonge katten zijn hiervoor gevoelig. Zieke dieren zullen meestal overlijden.

Naast de deze “gewone” jaarlijkse vaccinatie zijn er nog vaccinaties mogelijk tegen andere ziektes zoals:

  • Rabies: Dit is verplicht als u uw kat meeneemt naar het buitenland. Zie Reizen. De enting is 3 jaar geldig.
  • Bb-enting/ kennelhoest Deze enting is vaak nodig voor een pensionbezoek maar is ook verstandig als uw dier meeneemt naar tentoonstellingen of kattenshows.

Jaarlijkse gezondheidscontroleBij de jaarlijkse enting wordt ook altijd een algemeen onderzoek gedaan. Er wordt gekeken naar de vacht, het gebit, oren en ogen, gewicht en er wordt geluisterd naar hart en longen. Tevens wordt er preventieve gezondheidszorg besproken zoals vlooien- en tekenbestrijding, ontwormingsprogramma, gebitsverzorging etc. Ook kunt u dan vragen stellen.

Kosten
Jaarlijkse gezondheidscontrole + niesziekte/kattenziekte enting:  € 40,56
Rabies: €43,98 / €35,61 indien gecombineerd met niesziekte/kattenziekte enting
Bb: €48,09  / €39,72 indien gecombineerd met niesziekte/kattenziekte enting

(2013, prijswijzigingen voorbehouden, bij afspraak definitieve prijsafspraak)