Vlooien en Teken

Vlooien
Een juiste vlooienbestrijding hoort een onderdeel te zijn van de verzorging van uw kat. Vlooien kunnen namelijk voor behoorlijk wat ongemak en ziekte zorgen. Denk hierbij aan:

  1. pijn, jeuk en huidproblemen. Vlooien bijten uw dier met grote regelmaat om bloed te zuigen. Dit bijten is pijnlijk en erg vervelend voor uw kat. Tijdens het bloedzuigen wordt een irriterende stof in de huid van u kat gebracht. Dit geeft een ontstekingsreactie aan de huid met jeuk als gevolg. Is uw kat allergisch voor deze stof dan volgt er een uitgebreide ontstekingsreactie waarbij over het gehele lichaam bultjes en korstjes ontstaan.
  2. overdracht ziekten. Vlooien kunnen een lintworminfectie aan uw kat geven. Dit geeft maagdarmklachten. Ook kunnen vlooien bacteriën aan uw kat overdragen die uw kat ernstig ziek kan maken.
  3. ongemakken voor u zelf. Vlooien bijten ook mensen. U kunt hiervan hinder ondervinden. Incidenteel kunnen vlooien ook een lintwormbesmetting bij de mens veroorzaken. En…. elke zomer krijgen we meldingen van een vlooienplaag.

Teken
De Veluwe is een tekenrijk gebied. Buitenkatten lopen gemakkelijk een teek op.  Dit kan een huidontsteking veroorzaken en een teek kan de ziekte van Lyme overdragen op uw kat.

Teek verwijderen
U kunt een teek het gemakkelijkst verwijderen met een tekenpincet of een tekenhaak. U pakt de teek zo dicht mogelijk vast op de huid en draait de teek totdat de teek loslaat. Hierna ontsmet u het gaatje met alcohol. Soms blijft het kopje er in zitten. Dit is op zich geen ramp maar kan wel een ontstekingsreactie geven. Het behoeft bijna nooit een behandeling.

Bestrijding van vlooien en teken
Er zijn heel veel producten beschikbaar, bij supermarkt, dierenwinkel, internet of bij de dierenarts die allemaal een vlooien- of tekenwerking hebben. Echter, de werkzame stof en daarmee de werkzaamheid kan enorm variëren. DGC Boven-Veluwe heeft producten in haar assortiment opgenomen waarvan bekend is dat deze een goede tot zeer goede werking heeft. Naast de variatie in werkzame stof, zit er ook verschil in de manier waarop het product gebruikt moet worden. Er zijn spot-on’s (pipet in de nek), banden en tabletten beschikbaar.

Wij gebruiken standaard het veilige en moderne vlooienproduct Activyl. Een andere keuze kan gemaakt worden bv als u kat allergisch is voor vlooien, drachtig is, veel last van teken heeft, ook vaak ontwormd moet worden etc. Het vinden van het juiste product is dus maatwerk. Overleg met de assistent of dierenarts wat voor uw dier het beste product is.

Ons assortiment vlooien- en tekenmiddelen omvat de volgende producten:

  • Activyl — een goed, veilig en modern vlooienmiddel, spot-on
  • Advantage — een goed standaard vlooienmiddel, spot- on
  • Frontline kat — het enige spot-on product met een tekenwerking, matig tegen vlooien
  • Seresto — een veilige band met vlooien- en tekenwerking, gedurende 7-8 maand
  • Comfortis — een tablet tegen de vlooien, ideaal bij gevoelige huid en meerder katten in een gezin
  • Stronghold — werkt tegen oa. tegen vlooien, luizen, mijt en spoelwormen, goed te gebruiken bij dracht, lactatie en kittens
  • Indorex — omgevingsspray, niet voor op uw kat! Immers 95% van de vlooien zitten in de omgeving, 5% op de kat