Gezelschapsdieren

Konijnen vaccineren tegen een hele scherpe prijs

In de maand april organiseert Diergezondheidscentrum Boven-Veluwe twee entingsdagen voor konijnen. Er zijn 2 beruchte virussen die levensgevaarlijk zijn voor uw konijn, maar waartegen een uitstekend vaccin bestaat. Hieronder leest u welke ziekten dit zijn. Voorheen werden er twee injecties gegeven waarvan er één een krap jaar bescherming gaf, de andere slechts 3-6 maanden. Vandaar dat we in het najaar een 2e entingsdag moesten organiseren. Er is inmiddels een nieuw vaccin op de markt (sinds voorjaar 2012) die tegen beide ziekten een jaar bescherming biedt. In tegenstelling tot de oude vaccins zit het nieuwe vaccin in individuele doseringen verpakt. We kunnen nu dus ook konijnen een volwaardige plek geven in ons vaccinatie programma.
Moesten vroeger konijnenspreekuren georganiseerd worden om de potjes maar voordelig op te krijgen, nu is dat niet meer nodig.

Om welke ziekten gaat het?

Myxomatose
Myxomatose komt veel onder wilde konijnen voor en wordt meestal door insecten (muggen) overgebracht. De ziekte veroorzaakt blaasjes en etterige ontstekingen vooral rond de ogen en op de oren. Het dier wordt blind en ziek en kwijnt weg.

VHS of (engelse literatuur) RHD
Ook het VHS (het viraal haemorrhagisch syndroom) wordt door insecten verspreid, maar deze ziekte wordt ook overgebracht via besmette ontlasting (aan handen of schoenen) of voer (paardebloemen uit de berm…). Het verloop van VHS is mogelijk nog erger dan bij myxomatose. Overal in het lichaam ontstaan bloedinkjes en dit leidt meestal binnen 24 uur tot de dood. Vaak hebben eigenaren hun huisdier niet ziek gezien en wordt het plotseling overleden gevonden. Zieke dieren hebben meestal veel pijn en sterven in de regel binnen een etmaal.

Geen therapie wel een goede enting
Voor geen van beide ziekten bestaat er een therapie. Inenten is dus van levensbelang.
Jonge konijntjes kunnen vanaf 5 weken leeftijd ingeënt worden. De mate van bescherming is erg goed en duurt 1 jaar.

Nobivac Myxo-RHD ® kenmerken:

  • Vaccinatie 1x per jaar
  • Combinatie vaccin tegen myxomatose en RHD
  • Mag vanaf 5 weken leeftijd!

Jaarlijkse konijnen vaccinatie

(combinatie van VHD en myxomatose)

Woensdag 13 april 13.30 tot 15.00 uur

Vrijdag 15 april 15.30 tot 16.30 uur

Tijdens deze tijden kunt u met uw konijn(nen) langskomen zonder aanmelding. In verband met de tijd en het gereduceerde tarief kunt u op deze tijden niet terecht voor medische problemen met uw konijn(nen)