Landbouwdieren

Nieuwsbrief kleine herkauwer augustus 2015

 

U leest hierbij de eerste nieuwsbrief kleine herkauwer van DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe. We hopen de nieuwsbrief op regelmatige basis te laten verschijnen. Zo kunnen we u op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en bepaalde ziektebeelden nader belichten. In deze eerste versie bespreken we onder andere worminfecties en kobaltgebrek. We wensen u veel leesplezier.

Worminfecties

In de voorlichtingsavond van afgelopen voorjaar hebben we uitgebreid stilgestaan bij worminfecties bij het schaap. Gedurende deze zomer zien we dat vooral de rode lebmaagworm, Haemonchus contortus weer problemen geeft . Deze worm komt voor in de lebmaagwand van het schaap en zuigt hier bloed. We zien bij het schaap dus geen diarree, maar bloedarmoede. Bij het schaap is deze bloedarmoede het best te zien aan het oogslijmvlies; dit is dan niet meer roze gekleurd maar bleek of zelfs wit. Ook zien we bij sommige dieren een vochtophoping tussen de kaaktakken ontstaan en worden de dieren sloom en traag bij opjagen. Twijfelt u aan uw dieren, dan is het verstandig om de kleur van het oogslijmvlies te controleren, of laat een mestonderzoek uitvoeren.

image001

image004Schaap met bloedarmoede                                                        Haemonchus eieren onder de microscoop

Vouchers voor mestonderzoek

Bij de voorlichtingsavond kreeg u een voucher voor een gratis 2e mestonderzoek. Heeft u er al gebruik van gemaakt??

 Wormencursus bij schapen en geiten

Naar aanleiding van de voorlichtingsavond heeft DierGezondheidsCentrum Boven Veluwe in samenwerking met dierenarts Judith van Andel van Provinos schapenadviesgroep een avondcursus gegeven over worminfecties. De avonden bestonden voor de helft uit theorie en achtergronden en vervolgens leerden de deelnemers hoe ze zelf mestonderzoek konden uitvoeren. De bewerking van de mest en vervolgens het beoordelen onder de microscoop werd door iedereen fanatiek geoefend. Met wat de deelnemers in de 2 avonden hebben geleerd kunnen ze nu thuis aan de slag om zo hun eigen koppels te monitoren. Heeft u ook interesse in deze cursus, laat u dan op de wachtlijst plaatsen. Bij voldoende aanmeldingen organiseren we de cursus opnieuw. 

 IMG_1542

 

 

 

 

 

Cursisten voeren zelf mestonderzoek uit

Kobaltgebrek

Kobaltgebrek is een veel voorkomende oorzaak van verminderde groei bij lammeren. We zien de verschijnselen vaak na het spenen het duidelijkst naar voren komen. Kobalt is een mineraal wat nodig is voor de aanmaak van vitamine B12. Vitamine B12 is nodig voor de koolhydraat en de eiwitstofwisseling in het schaap. Bij een gebrek aan dit vitamine zien we dat de dieren minder goed groeien of vermageren, een dorre en droge vacht hebben, traag zijn en soms achterblijven bij opjagen. Ook hebben de dieren nogal eens een duidelijke traanstreep onder hun oog of een dikke kop (“brom”). Afwijkend graasgedrag, waarbij de dieren vooral langs de afrastering vreten terwijl er goed gras in de wei staat wordt ook vaak genoemd. Door bloedonderzoek van een stuk of 5 dieren kan het vermoeden van kobaltgebrek worden bevestigd. Behandeling bestaat uit het toedienen van 2 mg vitamine B12 per dier, door een injectie van 4 ml Biodyl of Intravit-12. Daarna moet het mineraal substantieel worden verstrekt, bijvoorbeeld door wat brok bij te voeren of een mineralenbolus in te geven. 

DSC_0133

Typische dikke kop bij een lam met kobaltgebrek

Nieuws uit de praktijk

Biodyl

Biodyl is al geruime tijd niet leverbaard vanwege een productieprobleem met een één van de grondstoffen van Biodyl. Vanaf heden is er echter wel Biodyl Export beschikbaar welke is geregistreerd in Letland (met dus ook een Letse bijsluiter). Mocht u deze Biodyl bestellen en twijfelen over de dosering en het gebruik, neem gerust contact op met de praktijk.

Ook hebben wij het product Intravit-12 opgenomen in ons assortiment. Intravit-12 bevat dezelfde hoeveelheid kobalt als Biodyl, maar bevat geen selenium, kalium en magnesium.

Balie landbouwhuisdieren

Sinds enkele maanden is er nu in de praktijk in Wezep een balie speciaal voor landbouwhuisdieren en paarden. De balie landbouwhuisdieren zit links in de wachtkamer en wordt bemand door een landbouwhuisdierenassistente; wanneer zij niet achter de balie zit kunt u op de bel drukken en wordt u zo spoedig mogelijk geholpen. We hopen op deze manier u nog beter van dienst te zijn.

Voorlopige leverbotprognose

De Werkgroep Leverbotprognose stelt tussen midden en eind september de voorlopige prognose vast (www.gddiergezondheid.nl). Daarmee wordt aangegeven wat de mate van een eventuele leverbotinfectie voor het najaar kan zijn en welke behandeladviezen hiervoor van toepassing zijn. Voor een behandeling tegen leverbot adviseren wij u eerst om contact op te nemen met de praktijk mede door de toename van resistentie van de beschikbare middelen.