Kalverdiarree

Een van de belangrijkste oorzaken van kalversterfte is diarree. Kalverdiarree treedt meestal in de eerste levensmaand op en kan worden veroorzaakt door verschillende soorten ziekteverwekkers: bacteriën (E. coli), virussen (Rotavirus en Coronavirus) en/of parasieten (coccidiose en cryptosporidiose). Daarnaast kunnen voedingsfouten diarree veroorzaken. Direct na de geboorte komt het kalf (via bijv. mest of lucht) in aanraking met allerlei ziektekiemen, waaronder de bovengenoemde ziekteverwekkers die diarree kunnen veroorzaken. Kalveren zijn voor hun afweer hiertegen volledig afhankelijk van de antistoffen in de biest. Bij de bestrijding en preventie van kalverdiarree ligt de nadruk dus op een schone (geboorte)omgeving en goed biestmanagement.

Voor een goede behandeling van een kalf met diarree is het essentieel om te weten waar de diarree door veroorzaakt wordt. Iedere ziekteverwekker vereist een andere behandeling. Door de mest te laten onderzoeken, kunnen we bepalen wat de oorzaak is en hoe te handelen. Dit onderzoek kunnen we bij u op het bedrijf doen, maar u kunt ook verse mest op de praktijk brengen. Dezelfde dag hebben wij de uitslag voor u en kunnen wij een behandeladvies geven.

Een van de mogelijkheden om kalverdiarree te bestrijden is het vaccineren van koeien in de droogstand. De koeien produceren dan biest met extra antistoffen tegen E. coli, rota- en coronavirus, waardoor de kalveren beter beschermd zijn. Vraag uw dierenarts om informatie en advies over deze vaccinatie!

* Link naar: diarree adviesbrief