Stamceltherapie

 

Wat is het en wat doet het?

Na een aantal patiënten te hebben behandeld, zijn we overtuigd: stamceltherapie werkt en verbetert de kwaliteit van leven van dieren met artrose aanzienlijk!

Stamceltherapie wordt wereldwijd al uitgebreid toegepast bij dieren (en mensen), maar was tot voor kort in Nederland nog niet beschikbaar.
Na enkele maanden proefdraaien en een aantal zeer tevreden patiënten, bieden wij de stamceltherapie vanaf nu aan in onze praktijk.

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over stamceltherapie.

Wat zijn stamcellen en wat is stamceltherapie?
Stamcellen zijn cellen, die de mogelijkheid in zich hebben om zich tot verschillende celtypen te ontwikkelen.
Bij stamceltherapie wordt gebruik gemaakt van stamcellen om, op die plekken in het lichaam waar schade is, deze schade te herstellen.
De stamcellen worden gewonnen uit het eigen vetweefsel van uw dier. Deze stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot kraakbeencellen, pees- en orgaanweefsel en bot, afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de schade zich bevindt.
Bij deze behandeling treedt geen afstotingsreactie op, omdat de cellen uit het eigen lichaam komen. De stamcellen worden gecombineerd met PRP.

Wat is PRP?
PRP staat voor Platelate-Rich-Plasma. Hiervoor worden de bloedplaatjes uit het eigen bloed gefilterd en in hoge concentratie weer toegediend aan de patiënt. Deze bloedplaatjes bevatten signaalstoffen die genezing bevorderen. PRP draagt bij aan verschillende herstel-genezingsprocessen in het lichaam in zowel de acute als de chronische fase (bijv. artrose). Er is uit verschillende studies gebleken dat er een grote verlichting van pijnklachten optreedt.

Welke patiënten?
De meeste ervaring met stamceltherapie is er bij patiënten met artrose-problematiek. Dit kan zowel bij dieren met een specifiek gewricht dat aangedaan is, als bij dieren met meerdere gewrichten die aangedaan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten met heup- of elleboogdysplasie of rugproblemen. Bij deze patiënten wordt de schade aan het gewrichtskraakbeen (deels) hersteld, zodat de pijnklachten gedurende langere tijd significant minder zijn, de kwaliteit van leven beter wordt en medicijnen verminderd of zelfs gestopt kunnen worden.
Ook bij andere aandoeningen, zoals nierfalen, darmproblemen en zelfs allergieklachten, worden goede resultaten geboekt met stamceltherapie.

Maar hij/zij is al zo oud…
Juist voor deze groep, de senioren, is stamceltherapie zeer geschikt. Doordat er een enorme pijnverlichting plaats vindt en het helend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt, verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Hoe gaat de procedure?
Er zijn grofweg 3 stappen te onderscheiden in de stamcelprocedure:
1. Afname van een bloedmonster en vetweefsel bij de patiënt
Het bloed wordt afgenomen om hieruit de PRP te kunnen filteren. Het vetweefsel (ongeveer 20gram) wordt onder narcose verwijderd. Normaliter wordt hiervoor vet vanuit de buik gebruikt. Dit is een relatief kleine ingreep, die maximaal een half uur in beslag zal nemen.
2. Het verwerken van het bloedmonster en het vetweefsel om PRP en actieve stamcellen te verkrijgen
Dit proces neemt ongeveer 2,5-3 uur in beslag en wordt bij ons in de praktijk uitgevoerd door een gekwalificeerde paraveterinair. Na afloop van de behandeling zijn de cellen gereed om toegepast te worden.
3. Behandeling van de patiënt met PRP en stamcellen
Afhankelijk van welk(e) gewricht(en) aangedaan zijn, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Als de artrose in één of meer specifieke gewrichten aanwezig is, wordt een deel van de stamcellen rechtstreeks in het gewricht geïnjecteerd. Het restant van de stamcellen wordt vervolgens via een infuus toegediend. Als er sprake is van artrose of ouderdomsklachten door het hele lichaam, wordt ervoor gekozen de stamcellen alleen via een infuus toe te dienen.
De gehele behandeling wordt uitgevoerd tijdens een dagopname.

Wanneer zie ik verbetering?
Afhankelijk van de manier van behandelen duurt dit ongeveer 3 weken tot 2 maanden. De eerste 24 tot 48 uur na de behandeling kan het zijn dat uw dier méér last heeft van de behandelde gewrichten. Dit is een normale reactie op de behandeling en gaat vanzelf weer over. In de periode na de behandeling van uw dier mogen pijnstillers gebruikt worden.

Meer weten?
Bel dan naar de praktijk (038-3766201) en vraag naar onze hoofdassistente, Linda van Boxtel. Voordat wij een behandeling bij uw dier uitvoeren, maken wij graag tijd voor een gratis consult om de procedure rustig met u door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden.