Maak een afspraak

Vergiftigingsgevaren tijdens de kerst

Oh dennenboom, oh dennenboom…

 

Het is december en de feestdagen naderen. Het is een bijzonder jaar en daarom is het extra gezellig om in deze tijd onze huizen mooi te versieren. In de meeste huishoudens hoort daar natuurlijk ook een kerstboom bij. Maar wist u ook dat dennennaalden giftig zijn voor uw hond of kat? Bij inname kunnen deze naalden de slokdarm en darmwand beschadigen. Let daarom goed op dat de voer -en waterbak van uw huisdier niet in de buurt van uw (echte) kerstoom staan. Ook wanneer de kerstboom uit begint te vallen is het opletten geblazen.

Naast de naalden van de dennenboom, zijn er ook een aantal andere gevaren die op de loer liggen… Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende planten en etenswaren die gezien worden tijdens de feestdagen.

Kerstster: De melk van deze kamerplant is het geen dat voor problemen zorgt. Bij inname hiervan kan uw huisdier overmatig gaan speekselen, acuut braken en zelfs toevallen krijgen.

Maretak: Ook wel bekend als “mistletoe”. Bij inname van de witte besjes van de maretak worden er problemen veroorzaakt, zoals overmatig speekselen, braken, diarree en zenuwstoornissen. Bij een inname van grote hoeveelheden kan het zelfs dodelijk zijn.

Hulst: Bij inname van de rode besjes van de hulst zijn dezelfde problemen te zien als bij de maretak. Wees daarom bij de hulst ook extra voorzichtig!

Amarillys: Een prachtige plant, maar ook deze zorgt helaas voor problemen bij uw geliefde viervoeter. De bol en de plant veroorzaken maag-darm klachten bij de hond en de kat. Hierbij moet u denken aan braken en diarree.

Naast deze verschillende soorten planten, zijn er ook enkele feest-achtige etenswaren die voor problemen kunnen zorgen, deze zijn als volgt.

Chocolade: Bij de meeste huisdier-eigenaren is dit inmiddels wel bekend. Chocolade is zeer giftig voor uw hond of kat.

Kerststol: In een kerststol zitten vaak rozijnen verwerkt, deze zijn giftig voor uw hond of kat en kunnen acuut nierfalen veroorzaken.

Rollade-netje: Bijna overal wel op het kerstmenu te vinden… de rollade. Maar let op! Bij het opeten van dit netje kan deze zeer akelige problemen veroorzaken. Gooi het netje daarom altijd meteen weg, zodat uw hond deze niet kan opeten!

Heeft uw huisdier toch wat te pakken gekregen? Neem dan direct contact op met onze praktijk via telnr. 038-3766201.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route