Maak een afspraak

Aanschaf kitten

Bezint voor u begint
Voor u een kitten aanschaft is het verstandig om eerst bij u zelf na te gaan wat u wilt van een kat en welk ras het best bij u en uw leefomstandigheden past. Er is genoeg informatie op internet te vinden over karakters van bepaalde rassen om een passende keuze te maken. Katten kunnen erg variëren in karakter, grootte, ziektegevoeligheid, verzorging, kosten, energie  etc. Ook kan er worden gekozen voor een kat uit het asiel of buitenland. Het is geweldig voor het dier dat deze een 2e kans krijgt op een goed adres maar het diertje kan ook een ‘rugzakje’  bij zich dragen. Ook hier geldt: laat u goed informeren!

We hebben een aantal aandachtspunten voor u op een rijtje gezet:

Denk goed na over de kosten die een huisdier, in dit geval een kat, met zich mee kan brengen.
Denk goed na over de verantwoordelijkheid en de verzorging die uw kat nodig heeft.
Denk goed na over wat voor soort/ras kat u wilt aanschaffen. Past dit ras binnen uw leefomstandigheden?
Let goed op de betrouwbaarheid van het adres waar u uw nieuwe huisgenootje vandaan wilt halen. Zijn de ouders aanwezig? Hoe zijn de (leef)omstandigheden?
Let goed op de gezondheid van het kitten.

De eerste indruk
Een goed adres:
Er zijn verschillende manieren om te zoeken naar een kitten. Vaak is internet een goede zoekmachine maar kijk goed naar de plek waar ze vandaan komen, zijn de ouders aanwezig, geen vieze oogjes, hoe zijn ze opgegroeid. Dit is een greep van waar je aan kan denken. Denk ook eens aan asielen want die zitten vaak overvol en kunnen u helpen zoeken naar een goed aanwinst, ook volwassen katten. Die verdienen een nieuwe kans.

Een goede kitten:
Een goede kitten is sociaal en ondernemend. Een kitten hoort schone ogen/oren/neus te hebben. Het kitten mag geen vlooien(poepjes) hebben en mag niet te mager zijn. Ook hier geldt: gebruik uw gezond verstand. Neem geen diertje mee omdat u het zo zielig vindt.

Een goede start
Het is verstandig om nog enkele dagen het zelfde voer te gebruiken het kitten bij de fokker ook kreeg. Dit is beter voor het maagdarmkanaal.
Geef het diertje een eigen plek waar hij zich terug kan trekken.

Voeding
Wij raden u sterk aan uw kitten van jongs af aan een goede voeding te geven. Zeker het eerste levensjaar, is voeding van levensbelang. DGC Boven-Veluwe adviseert en verkoopt diervoeding van het merk HPM Virbac.

Gratis kitten-check
Wilt u zeker weten of u een gezond kitten mee naar huis heeft genomen? Laat dan uw diertje binnen enkele dagen aan ons zien. Wij controleren kosteloos de gezondheid van u nieuwe aanwinst en controleren de evt. chip en het paspoort. Tevens wordt u voorzien van alle informatie die u als kitteneigenaar nodig heeft.

Chip
Het is in Nederland niet verplicht om u kat te chippen. Het is wel verstandig om te doen. Zeker als het de bedoeling is dat de kant naar buiten gaat. Wij kunnen u helpen met registreren van u kat als dat niet gedaan is. Er zijn een aantal databanken bijvoorbeeld: www.ndg.nl , www.backhomeclub.nl, www.petlook, www.petbase.nl.

Vaccinaties
Een kitten moet gevaccineerd worden op 9 en 12 weken leeftijd. De volgende vaccinatie volgt op éénjarige leeftijd. Daarna wordt uw kat jaarlijks gevaccineerd. Na het eerste bezoek krijgt u normaal gesproken van ons een oproepje, maar houd ook altijd zelf in de gaten of uw kat weer een vaccinatie moet hebben. Bij de eerste enting wordt de kitten helemaal nagekeken en gecontroleerd op zichtbare afwijkingen en kunt u vragen stellen over uw kitten.

Ontwormen
Alle kittens krijgen met de moedermelk wormpjes mee. Daarom worden kittens al op een jonge leeftijd ontwormd. Dit gebeurt meestal op 3, 5 en 7 weken en dit is al mogelijk vanaf een 0,5 kg. Vraag aan degene waar het kitten vandaan komt of dit gebeurt is en hoe dit gebeurd is. Gebruik voor de ontworming een breed werkend wormmiddel, vraag ons om advies. Vervolgens dient u uw kitten maandelijks te worden ontwormd tot het kitten een half jaar oud is. Vervolgens is het advies om minimaal elke 3 maanden te ontwormen. Heeft u nog meer dieren in huis? Ontworm ze dan allemaal op dezelfde dag. Bij vragen over het ontwormen kunt u bij onze paraveteriniaren terecht.

Ontvlooien
Gebruik een goed vlooienmiddel het gehele jaar door! Vraag voor het juiste vlooienmiddel voor uw dier een paraveterinair om advies. Helaas zijn er veel middelen op de markt die niet de gehoopte werking geven.

Teken
Als u kat buiten komt is het aan te raden om ook preventief te behandelen tegen teken, er zijn verschillende middelen die we u kunnen adviseren.

Gedrag, socialisatie en opvoeden
Kittens zijn in het begin heel speels en kunnen uw meubels in het begin ook aanzien voor krabpalen, vaak zijn ze ook nog niet helemaal zindelijk. Heeft u hier genoeg tijd voor? Zo ja? Dan bent u weer een stapje dichterbij.

Verzekering
Hoewel u er nu natuurlijk niet aan wilt denken, kan het voorkomen dat uw kat gezondheidsproblemen krijgt. Graag wijzen wij u er daarom op dat het mogelijk is een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw kitten. Met een verzekering voorkomt u dat de kosten een goede behandeling van uw kat in de weg staan.

Mocht u vragen hebben of meer willen weten kunt u bellen via 038-3766201.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route