Vlooien
Een juiste vlooienbestrijding hoort een onderdeel te zijn van de verzorging van uw kat. Helaas zijn er veel middelen op de markt die niet het gewenste effect geven, vraag daarom altijd voordat u behandeld advies aan ons. Vlooien kunnen namelijk voor behoorlijk wat ongemak en ziekte zorgen. Denk hierbij aan:
- Pijn, jeuk en huidproblemen: Vlooien bijten uw dier met grote regelmaat om bloed te zuigen. Dit bijten is pijnlijk en erg vervelend voor uw kat. Tijdens het bloedzuigen wordt een irriterende stof in de huid van uw kat gebracht. Dit geeft een ontstekingsreactie aan de huid met jeuk als gevolg. Is uw kat allergisch voor deze stof dan volgt er een uitgebreide ontstekingsreactie waarbij over het gehele lichaam bultjes en korstjes ontstaan.
- Overdracht ziekten: Vlooien kunnen een lintworminfectie aan uw kat overdragen. Dit geeft maagdarmklachten.
- Ongemakken voor u zelf: Vlooien bijten ook mensen. U kunt hiervan hinder ondervinden. Incidenteel kunnen vlooien ook een lintwormbesmetting bij de mens veroorzaken. En…. elke zomer krijgen we meldingen van een vlooienplaag.
Teken
De Veluwe is een tekenrijk gebied. Katten lopen gemakkelijk een teek op. Dus komt uw kat buiten behandel dan preventief tegen teken. Een teek kan namelijk een huidontsteking veroorzaken en de ziekte van Lyme overdragen op uw kat. De laatste jaren wordt steeds vaker melding gemaakt van de aandoening Babesiose die ook door teken wordt overgebracht. Teken zijn actief vanaf +/- 7 graden, dus het is aan te raden om het hele jaar door te behandelen.
Teek verwijderen
U kunt een teek het gemakkelijkst verwijderen met een tekenpincet of een tekenhaak. U pakt de teek zo dicht mogelijk vast op de huid en draait de teek totdat de teek loslaat. Hierna ontsmet u het gaatje met alcohol. Soms blijft het kopje er in zitten. Dit is op zich geen ramp maar kan wel een ontstekingsreactie geven.
Bestrijding van vlooien en teken
Er zijn diverse middelen beschikbaar, voor een advies op maat kunt u contact met ons opnemen (038-3766201).