Binnen het verzorgingsgebied van DGC Boven Veluwe komen , van oudsher, niet veel varkens bedrijven voor. Ook zien we de laatste jaren dat het aantal varkenshouders afneemt en dat de overblijvende varkensbedrijven groter worden.
Om de kennis over de varkenshouderij goed op peil te kunnen houden is DGC Boven Veluwe aangesloten bij Suvita, een samenwerkingsverband van (kleinere) varkenspraktijken op en rond de Veluwe.
Elk commercieel varkensbedrijf moet 1x per 4 weken bezocht worden door de dierenarts om de controle op een aantal varkensziektes te kunnen laten plaatsvinden. Van dit bezoek moet de dierenarts een melding maken in een centraal registratie systeem van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook moet van elk varkensbedrijf 1x per 4 maand bloedonderzoek op het voorkomen van een aantal varkensziektes worden uitgevoerd.
Verder moet op elk varkensbedrijf een Bedrijfsgezondheidsplan en een Bedrijfsbehandelplan aanwezig zijn wat jaarlijks door de varkenshouder en de dierenarts wordt opgesteld.
Om ziektes te voorkomen en het antibiotica gebruik te verminderen wordt in de varkenshouderij veel gebruik gemaakt van entingen. Deze mogen door de varkenshouder zelf toegediend worden, onder de controle van zijn dierenarts.
Omdat de laatste jaren het houden van (mini)varkens door particulieren steeds meer populair wordt zien we dat we ook hier steeds meer voor advies of diergeneeskundige hulp gevraagd worden.