Maak een afspraak

Pinkengriep

Pinkengriep is een verzamelnaam voor longontsteking bij kalveren, veroorzaakt door bepaalde virussen en bacteriën. Tegen de bacteriële infectie kan behandeld worden met antibiotica, maar dit werkt helaas niet tegen een virusinfectie. Daarnaast voelen de kalfjes zich erg ziek en hebben ze koorts, hiervoor kan u de kalfjes het beste ondersteunen met een pijnstiller/ontstekingsremmer zoals Ketoprosol of Novem. Nog mooier is het als het komende jaar de schade beperkt blijft door goede maatregelen.

De kans dat pinkengriep een rol gaat spelen is afhankelijk van de weerstand van de kalveren, de infectiedruk en de ventilatie.

Op de volgende manieren kunt u zorgen voor minder kans op pinkengriep op korte termijn:

  • Excellente biestgift; binnen 2 uur na de geboorte >2 liter biest van goede kwaliteit, tenminste 6 liter in de eerste 12 uur.
  • Verhogen van de energiegift via melk; (150 grampoeder IN een liter of 180 gram OP een liter); maximale portiegrootte 2,5 liter per keer. Zo mogelijk 3x daags voeren bij deze concentratie zal zorgen voor sterke kalveren.
  • Kalveren in vaste kleine groepen houden; kalveren die achter blijven niet terug plaatsen i.v.m. overdracht van infectie op jongere dieren.
  • Afdakje in hok maken zodat schuilen voor koude lucht stromen mogelijk is.
  • Royaal opstrooien zodat het kalf minder energie nodig heeft om zich warm te houden en meer over heeft om zich te verweren tegen pinkengriep.
  • Vaccinatie voor een betere specifieke afweer.

Voor tips en wetenswaardigheden om dit op een goede manier te doen kunt u bij ons terecht.

Als het niet voldoende mogelijk is om de genoemde risicofactoren aan te passen, kan vaccineren tegen pinkengriep een goede optie zijn. Pinkengriep kan het hele jaar door voorkomen maar de grootste risico periode ligt in de herfst en winter. Door tijdig, vóór het opstallen, of op jonge leeftijd al te vaccineren gaat het jongvee beschermd deze risico periode in.  De vaccinatie zal de kans op een uitbraak sterk verminderen en treedt deze toch op dan blijft de schade beperkt. Er zijn verschillende vaccins beschikbaar en welke u het beste kan toepassen is mede afhankelijk van de bedrijfsvoering.

De Rispoval® RS + PI3 IntraNasaal kan bij jonge kalfjes toegepast worden, direct in de neus (intranasaal). Omdat vaccinatie op jonge leeftijd gewenst is, maar de kalfjes niet in groepjes geboren worden is het ideaal dat dit vaccin ook in een enkele dosering toe te passen is.

U kunt zich nu ook aanmelden voor ons vaccinatierondje. Hierbij nemen wij wekelijks contact op om een neusenting voor de pasgeboren kalveren in te plannen, zodat er geen kalveren vergeten worden of te lang onbeschermd blijven rondlopen.

Wilt u meer informatie over pinkengriep, een aanpak specifiek voor uw bedrijf of wilt u zich aanmelden voor het vaccinatierondje dan kunt u altijd bij ons terecht.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route