Maak een afspraak

Rat

Huisvesting

Ratten zijn groepsdieren. Om gezinsuitbreiding te voorkomen, is het aan te raden om vrouwtjes en mannetjes gescheiden te houden. Bij ratten is het eventueel mogelijk om het mannetje te castreren.

Bij ratten is het van belang te zorgen dat er voldoende ventilatie van de kooi plaatsvindt, zónder dat het tocht. Ze drinken veel en produceren behoorlijk veel urine, waardoor (bij onvoldoende ventilatie) problemen met de luchtwegen door ammoniak-ophoping kunnen ontstaan. Regelmatig schoonmaken van de kooi is dus ook zeer belangrijk.

Ratten kunnen ook niet al te goed tegen kou. De ruimte waar de kooi staat moet bij voorkeur 18°C of warmer zijn. Oververhitting moet uiteraard ook vermeden worden, dus op warme dagen niet vol in de zon achter het raam!

De luchtwegen van ratten zijn niet alleen gevoelig voor tocht en ammoniak, maar ook voor bepaalde prikkelende stoffen uit de bodembedekking.

Ratten leven bij voorkeur in een kooi met verschillende verdiepingen, die goed bereikbaar zijn (bijvoorbeeld via de -horizontale- spijlen/tralies van de kooi. Een hangmatje om in te slapen vinden ze erg fijn, evenals verschillende speelmaterialen. Ze vinden het ook erg leuk om regelmatig buiten de kooi te mogen spelen.

 

Voortplanting

Ratten kunnen al vanaf 6 weken leeftijd vruchtbaar zijn. Vanaf een maand of 3-3,5 is een vrouwtje ook voldoende uitgegroeid om een dracht aan te kunnen. Voor de mannen geldt in principe dezelfde leeftijdsgrens. Na de dekking (meestal vinden er in een paar uur tijd verschillende dekkingen plaats) is het verstandig het mannetje bij het vrouwtje weg te halen. Een nest kan wel 16 jongen bevatten, hoewel het er meestal 6-12 zijn. De draagtijd is gemiddeld 22 dagen.

 

Gezondheid

  • Gebitsproblemen: komen over het algemeen weinig voor bij ratten en muizen. Soms ontstaan er door verwondingen of beschadigingen door een val de zogenaamde “olifantstanden”, waarbij de betreffende snijtand(en) door een afwijkende stand niet meer afslijt en blijft doorgroeien. Deze tanden moeten dan regelmatig ingekort worden door ze te slijpen.
  • Luchtwegen: zijn een zwakke plek bij ratten en muizen. Een keer proesten of niezen is geen probleem, maar een reutelende ademhaling of benauwdheid is een reden voor een bezoek aan de dierenarts. Veel luchtwegproblemen zijn te voorkomen door stress en tocht te vermijden en te zorgen voor een goed geventileerde kooi, die regelmatig schoongemaakt wordt, zodat er geen schadelijke ammoniakdampen vrijkomen.
  • Tumoren: zien we heel regelmatig bij zowel de rat als de muis. Verreweg de meest voorkomende tumoren, zijn de melkkliertumoren. De vrouwtjes hebben dus ook het vaakst tumoren, maar ook bij mannetjes komen ze regelmatig voor.
  • Vachtproblemen/parasieten/abcessen: allemaal problemen van de huid die we regelmatig zien. Vachtproblemen worden soms door hormonale problemen veroorzaakt, soms ook door (hokgenoten die) overmatig poetsen, waardoor de haren afgebeten worden. Er zijn een groot aantal soorten mijten die regelmatig bij ratten voorkomen. Veel voorkomende symptomen zijn korstjes aan oren, neus en staart en jeuk. Door een behandeling met druppeltjes of, in hardnekkige gevallen, injecties, zijn deze mijten goed te bestrijden. Abcessen ontstaan meestal door geïnfecteerde (bijt)wonden na ruzies tussen hokgenoten. Er ontstaat dan een dikke bult op een plek waar eerst een wondje zat. Dit is dan dus geen tumor, maar een flinke ontsteking. Abcessen genezen meestal niet vanzelf, maar moeten geopend en gespoeld worden, en eventueel is een antibioticum nodig.
  • (Midden)oorontsteking: komt nogal eens voor bij ratten. De rat houdt z’n kopje scheef, heeft jeuk aan het oor en kan zelfs gaan rondtollen. Soms komt er een ontstekingslucht uit het oor. Een middenoorontsteking kan in ernstige gevallen levensbedreigend zijn, dus een behandeling is noodzakelijk.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route