Waarom steriliseren?
DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe adviseert om teefjes te laten steriliseren. Het houden van een gesteriliseerde teef kent veel voordelen:
- Geen loopsheid, schijnzwangerschap of ongeplande zwangerschap
- De teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
- De kans op ontwikkelen van melkklierpakket-tumoren daalt sterk
- Minder kans om suikerziekte te ontwikkelen
De ingreep heeft ook nadelen:
- Klein operatie-risico
- Kans op dikker worden van uw hond. Dit kan voorkomen worden door het voeren van speciale calorie-armere voeding bv HPM Virbac Small/Toy of Medium/Large neutered adult of door een stuk (+/- 20%) minder te voeren.
- Er is meer kans op urine-incontinentie op latere leeftijd: door het wegvallen van het geslachtshormoon kan urine-incontinentie optreden. Er zijn rassen waarbij dit vaker voorkomt dan bij andere rassen: Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Bouvier, Weimaraner, Riesen-Snautzer, Ierse Setter, Boxer, de Newfoundlander en de Berner Sennenhond. Hier bestaat wel een medicijn tegen (die overigens levenslang gegeven moeten worden).
- Dominante teven kunnen door de ingreep dominanter worden.
- De structuur van de vacht kan veranderen waardoor zodat (half-)langharige honden een krulleriger/stuggere/doffere vacht kunnen krijgen.
Wanneer is het “juiste” moment om te steriliseren?
Het standaardadvies van DGC Boven-Veluwe is om een teef 3 maanden na de 1e loopsheid te steriliseren. Behoort uw hond bij een risicogroep (zie nadelen 2t/m4) overleg dan met uw dierenarts.
Hoe verloop van een sterilisatie
U kunt telefonisch een afspraak maken voor deze operatie. Wij verwachten u, op de afgesproken dag, ’s ochtends om uw teef op te nemen. De avond voor de operatie mag er geen eten meer gegeven worden, wel water.
Voorafgaand aan de operatie vindt er een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek wordt er geluisterd naar het hart en de longen en wordt de kleur van de slijmvliezen beoordeeld. Er is ook een mogelijkheid om een pre-anestetisch bloedonderzoek uit te laten voeren, vraag voor meer informatie een van onze paraveterinairen.
In de ochtend wordt uw teef geopereerd. Uw hond krijgt een narcose-prik en een injectie met een langwerkende pijnstilling. Ook worden de ogen gezalfd zodat ze niet uitdrogen tijdens de narcose. Daarna zal ze worden geïntubeerd. Dit is het inbrengen van een buisje in de luchtpijp waardoor tijdens de operatie gasnarcose en zuurstof zal worden toegediend.
Na de operatie wordt uw hond in de recovery-ruimte gelegd en krijgt zij een injectie die de narcose tegenwerkt. Wanneer uw hond bij komt van de narcose wordt zij nauwlettend door ons in de gaten gehouden. Ook wordt er pijnstilling mee naar huis gegeven, en draagt uw hond een kap of een MPS-rompertje. Deze bescherming in de vorm van een kap of een MPS-rompertje zorgt ervoor dat uw hond niet aan de hechtingen kan komen. Na 10 dagen vindt er een wondcontrole plaats en kunnen eventuele hechtingen verwijderd worden.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen (038-3766201).