Klauwgezondheid
“DGC Boven-Veluwe heeft als missie om de klauwgezondheid binnen ons praktijkgebied naar een hoge niveau te tillen!”
In tijden dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het ook van belang dat binnen de veehouderij zo duurzaam mogelijk ons voedsel wordt geproduceerd. Dit begint bij een gezond en duurzaam koppel vee. Samen streven we naar ouder wordende koeien.
Helaas is het geval dat kreupelheden al jaren één van de grootste diergezondheidsproblemen binnen melkveehouderij Nederland is en dat er veel dieren worden afgevoerd wegens pootproblemen.
Kortom: Kreupelheid gaat ten koste van levensduur, arbeidsvreugde, dierenwelzijn en melkopbrengsten.
Genoeg redenen om te voorkomen dat koeien kreupel worden. Binnen onze praktijk is Aron Coenders dan ook de klauwgezondheidsexpert die u graag hierbij helpt.
Preventief
Huisvesting, voeding, behandelprotocollen, hygiëne, mineralenvoorziening. Allerlei mogelijke oorzaken van kreupelheden. Om in de toekomst kreupelheden te voorkomen is het zeer van belang de risicofactoren in kaart te brengen. Bovendien is het belangrijk in beeld te hebben welke specifieke aandoeningen op uw bedrijf spelen.
Deze inventarisatie doen wij in de vorm van een klauwgezondheidconsult. Dit consult wordt door onze klauwgezondheidsexpert op uw bedrijf uitgevoerd en resulteert in een uitgebreide analyse van de specifieke risicofactoren die op uw bedrijf spelen en praktische adviezen om het aantal kreupelheden in de toekomst te reduceren.
Curatief
Klauwbekappers, actief in onze regio, leveren mooi en kwalitatief goed werk. Echter is er soms sprake van een complex geval waardoor het noodzakelijk is, de ondervoet te verdoven.
Denk hierbij aan
- Chirurgische verwijdering van een tyloom
- Klauwamputaties
- Gedeeltelijke klauwamputaties (teenpuntnecrose)
- Uitsnijden diepe zoolzweer
- Diagnostische ondervoetsverdoving bij complexe kreupelheid
Verwijderen Tyloom
Een tyloom is een vervelend stuk wild vlees tussen de klauwen van een koe, waar meestal ook nog een Mortellaro-laesie op zit. Vroeg of laat krijgt de koe last van de tyloom en gaat het dier kreupel lopen.
Inmiddels hebben wij ruime ervaring in het verwijderen van een tyloom en is de ervaring dat in 90 tot 95% van de gevallen, de operatie een succes wordt, de tyloom niet terugkeert en de koe nog een hele tijd op het bedrijf kan blijven. Deze ingreep wordt, over het algemeen, uitgevoerd zonder het gebruik van antibiotica.
Het is duidelijk dat er, op het gebied van klauwgezondheid, veel mogelijk is.
Heeft u een vraag of wilt u meer weten wat de mogelijkheden zijn op uw bedrijf, neem dan gerust contact op met klauwgezondheidsexpert Aron Coenders van DGC Boven-Veluwe.