Maak een afspraak

Hamster

Hamsters worden vrij veel gehouden als huisdier voor jonge kinderen, omdat ze vrij eenvoudig te houden zijn. Het zijn kleine, handzame diertjes, met een heel kort staartje (vaak nauwelijks te zien). Gemiddeld genomen worden de meeste hamsters zo’n 1,5-2 jaar. Let er bij het uitkiezen van een hamster op dat deze goed tam is, onvoldoende gesocialiseerde hamsters kunnen vrij snel bijten.

Huisvesting
De meeste hamstersoorten zijn solitaire dieren en leven dus alleen. Meerdere hamsters bij elkaar in 1 kooi, leidt bijna altijd tot gevechten. Het is dus niet zielig om een hamster alleen te houden!

Hamsters zijn nachtdieren, dus met name ’s avonds en ’s nachts actief.

Voeding en verzorging
Kijk het diertje regelmatig (2 x per week) na. Let erop dat hun vacht schoon is en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. De voeding moet bestaan uit hamstervoer en vers hooi.

Groenten en fruit kunnen ook prima als lekkernij dienen

Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.

Voortplanting
Hamsters kunnen vanaf 4 weken leeftijd al vruchtbaar zijn, dus vanaf die leeftijd is het aan te raden de diertjes gescheiden te huisvesten. Het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes kan lastig zijn, zeker bij de jongere dieren. Bij volwassen mannen zijn de testikels over het algemeen goed te herkennen en is geen vergissing meer mogelijk.

Gebitsproblemen
Gebitsproblemen kunnen ontstaan, maar dan eigenlijk altijd door een verkeerde stand van de tanden. De enige oplossing is de tanden regelmatig bij te (laten) vijlen, aangezien de tanden niet goed op elkaar af zullen slijten en dus door blijven groeien.

Huidproblemen
Huidproblemen bij een hamster zien we gelukkig niet veel, ze kunnen veroorzaakt worden door een mijt, door een schimmelinfectie en soms is het alleen maar ouderdom, waardoor vachtproblemen ontstaan. Laat er altijd door een dierenarts naar kijken, schimmel kan ook besmettelijk zijn voor mensen.

Diarree
Hamsters kunnen door stress of verkeerde voeding ook vrij snel diarree krijgen. Sommige oorzaken zijn vrij eenvoudig aan te pakken, maar als de hamster een infectie met de E. coli-bacterie doormaakt, is dit bijna altijd fataal. Meestal is de diarree dan ook zo dun als water en wordt het diertje heel snel heel ziek.

Luchtwegproblemen
Luchtwegproblemen komen veel voor bij hamsters. Ze snotteren of snuiven dan behoorlijk. De oorzaak is meestal tocht of een vochtige omgeving. Zet de hamster in een warme (ca 20 graden) omgeving en voorkom tocht. Als hij niet snel beter wordt, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route