Maak een afspraak

Tandheelkunde

Uitgebreide tandheelkundige zorg

Binnen DGC Boven-Veluwe heeft dierenarts Delia Rhijnbergen-Rhebergen zich toegelegd op tandheelkundige zorg bij honden en katten. Het is mogelijk om door uw eigen dierenarts doorverwezen te worden naar DGC Boven-Veluwe.Onze praktijk is optimaal ingericht voor veel voorkomende diagnostiek en behandelingen omtrent tandheelkunde. We beschikken over een dentale unit en dentale röntgen.U kunt bij ons terecht voor:

  • Gebitsreiniging
  • Behandeling van parodontitis en gingivitis
  • Behandeling van katten met “tooth resorption”
  • Eenvoudige en gecompliceerde extracties bij hond, kat en konijn
  • “Full mouth extractions”
  • Cariës
  • Vitale overkapping

 

Dentale röntgenfoto’s

Het lijkt zo eenvoudig; als je in de bek kijkt zie je alleen de kroon van een tand of kies. De wortel, de aanhechtende ligamenten en de kaak zijn niet te zien omdat ze onder het tandvlees liggen. Zonder foto’s mis je dus meer dan de helft van een element. Je hebt geen idee hoe het met de niet zichtbare helft gaat. Zitten er abcessen aan de wortelpunt? Zit er al een aantasting in de wortel die nog niet in de kroon zichtbaar is? Is de kaak zo aangetast dat er risico is op breken van de kaak als we gaan trekken?

Soms kun je aan de kroon al zien dat er iets aan de hand is met een element. Vaak betekent dit dat een element getrokken moet worden. Een foto geeft ons informatie over de techniek die gebruikt moet worden om te kunnen extraheren. Volstaat een eenvoudige extractie of is er kaakchirurgie nodig? Is de wortel intact of is hij afgebroken en moeten we op zoek naar de wortelresten? Soms komen we een kies met een extra wortel op de foto tegen; stel je voor dat deze blijft zitten! Soms zien we een dier met een missende tand of kies, vaak blijkt alleen de kroon afgebroken te zijn en zit er nog een wortelrest in de kaak die voor nare ontstekingen kan zorgen.

Bij katten is er nog een bijzondere reden om foto’s te maken. Zij hebben vaak een aandoening genaamd “resorptive lesions”. Deze “kattengaatjes” zijn in een vroeg stadium al zichtbaar op een röntgenfoto, maar nog niet in de bek. Zonder foto’s zou je deze elementen laten zitten en blijft de kat nog maanden met pijn rondlopen tot ze in de bek zichtbaar worden. Bij het ene type van deze aandoening is de wortel vergroeid met de kaak en bij het andere type is de wortel met zijn aanhechting nog intact en moet deze in zijn geheel verwijderd worden. Je raadt het al: zonder foto weet je niet met welk type je te maken hebt.

Daarom wordt er in onze praktijk altijd eerst een gebitsinventarisatie gedaan.

 

 

 

 

 

Gebitsinventarisatie

Tijdens de inventarisatie onder een lichte narcose worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt van alle tanden en kiezen, gevolgd door een uitgebreide bekinspectie. Op basis hiervan wordt een kostenindicatie gemaakt en is er duidelijk hoeveel tijd er ingepland moet worden voor een vervolgafspraak voor de gebitsbehandeling.

Indien er geen indicatie is voor extracties (het verwijderen van tanden of kiezen), krijgt uw huisdier een “diepere narcose en wordt het gebit
gelijk gereinigd. U hoeft dan geen vervolgafspraak te maken voor gebitsbehandeling.

Professionele gebitsreiniging

Onder een professionele gebitsreiniging wordt de behandeling onder algehele narcose verstaan, waarbij tandplak en tandsteen volledig wordt verwijderd van alle gebitselementen (tanden en kiezen). Alle elementen worden eerst handmatig en vervolgens met ultrasone apparatuur gereinigd en alle eventuele pockets (Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplak de kans krijgen om dieper in de ruimte tussen de tand en gingiva  te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd.) worden opgemeten en ontdaan van subgingivale (onder het oppervlak zittende) tandplak en/of tandsteen. Vervolgens worden alle elementen gepolijst met speciale apparatuur. Uiteraard worden alle bevindingen genoteerd en bewaard.

Hoe verloopt een gebitsbehandeling bij Sterkliniek Boven-Veluwe

  • Pre-anestetisch onderzoek: ziektegeschiedenis en een goed onderzoek van het hart en eventueel controle van bloedwaarden voor het onder narcose brengen van uw dier. Tijdens dit onderzoek bekijkt de dierenarts in welke “narcosecategorie” uw huisdier valt. Voor elke “narcosecategorie” is er een specifieke premedicatie en narcose.
  • We starten met het aanbrengen van een braunule, dit geeft een directe toegang tot de bloedbaan.
  • Wanneer de braunule is geplaatst, kunnen we het narcosemiddel rechtstreeks in de bloedbaan toedienen. Hierdoor “slaapt” uw dier vrijwel direct.
  • De volgende stap is het aanbrengen van een tube in de luchtpijp, waardoor wordt voorkomen dat er bloed en vies spoelwater in de longen lekt. Via de tube krijgt uw dier gasnarcose en extra zuurstof. Dankzij het aanbrengen van een tube kunnen we  uw dier nauwkeurig in de gaten houden via de monitor.
  • Het grove tandsteen wordt verwijderd met behulp van een tang en handinstrumenten.
  • Daarna worden de elementen grondig gereinigd met de ultrasoon reiniger (snel trillend apparaat)

Door gebruik te maken van hoog frequente trillingen worden de tanden en kiezen schoongetrild. Hier komt warmte bij vrij en daarom moet er waterkoeling gebruikt worden waarbij een waternevel vrijkomt.

  • Na het verwijderen van het tandsteen kunnen we starten met de eventuele extracties. Indien dit aan de orde is wordt dit element, afhankelijk van het aantal wortels, in kleine stukken gezaagd met behulp van een tandheelkundige boor. Zo kunnen de elementen gemakkelijker worden verwijderd. Ook maken we gebruik van de chirurgische extractie, hierbij maken we een “flap” van het tandvlees welke we “openklappen” vervolgens boren we een stuk van het kaakbot weg om bij de wortel te komen.

Honden en katten hebben langere en dunnere wortels dan mensen. Extracties moeten daarom met veel geduld en precisie worden uitgevoerd om wortelresten te voorkomen en kunnen daarom veel tijd in beslag nemen. Na de extracties wordt de kaakholte gespoeld met desinfecterende vloeistof en in sommige gevallen wordt het tandvlees gehecht zodat het sneller geneest en minder pijnlijk is. Deze hechtingen lossen vanzelf op.

Het trekken van tanden en/of kiezen doen we alleen als het strikt noodzakelijk is en beter voor uw dier. Ervaring leert echter dat dieren met pijnlijke tanden in de bek vaak na extracties(trekken van een element) van deze elementen met minder pijn naar huis keren dan dat ze oorspronkelijk gekomen zijn. Dit is vaak merkbaar door beter/meer/anders eten, maar ook soms in veranderd gedrag.

  • Nadat alle tanden en kiezen schoon zijn gemaakt, is het tijd om de elementen te polijsten. Ons polijstmateriaal is in cupjes verpakt. Voor iedere patiënt een nieuw cupje. Er wordt gebruik gemaakt van een lowspeedboor waarin een polijstboor geplaatst wordt. Deze draait rond en de polijstpasta schuurt het glazuur van de elementen extra schoon en glad. Hierdoor kan er minder snel nieuwe tandsteen en/of tandplak aanhechten.
  • Na de gebitsbehandeling, wordt uw dier op een comfortabele en warme plek gelegd. De tube wordt verwijderd en de braunule ook. Tijdens de recovery houden wij uw dier continu in de gaten. Pijnstilling die hij/zij aan het begin van de behandeling toegediend kreeg, werkt nu nog steeds.

Als uw dier helemaal wakker is, dan mag hij/zij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u hem/haar mag komen ophalen. U krijgt dan een informatiebrief mee over de nazorg thuis. Hierin staat wanneer uw dier weer mag eten en drinken en tips over een goede gebitsverzorging na deze behandeling.

Nazorg

Dit is misschien wel het belangrijkst van de gehele behandeling. U dient zich te realiseren dat ook na een professionele gebitsreiniging zich binnen 24 uur weer tandplak vormt. Dit is een natuurlijk fenomeen dat niet te voorkomen is. Om de nieuwe vorming van tandsteen tegen te gaan is het dus absoluut noodzakelijk om na de reiniging regelmatig het gebit van uw dier te poetsen.

Wie voert de gebitsbehandeling uit?

De gebitsbehandeling wordt uitgevoerd door een gebitsteam Een vaste dierenarts in combinatie met een 2 vaste ervaren paraveterinaire assistentes. Beide zijn opgeleid om gebitsbehandelingen uit te voeren. De dierenarts is opgeleid om extracties uit te voeren. Daarnaast wordt er regelmatig nascholing gevolgd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen

 

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route