Maak een afspraak

Tandheelkunde

Binnen DGC Boven-Veluwe heeft dierenarts Delia Rhijnbergen-Rhebergen zich toegelegd op tandheelkundige zorg bij honden en katten. Het is mogelijk om door uw eigen dierenarts doorverwezen te worden naar DGC Boven-Veluwe.

 

U kunt bij ons terecht voor:
  • Gebitsreiniging
  • Behandeling van parodontitis en gingivitis
  • Behandeling van katten met “tooth resorption”
  • Eenvoudige en gecompliceerde extracties bij hond, kat en konijn
  • “Full mouth extractions”
  • Cariës
  • Vitale overkapping

 

Dentale röntgenfoto’s

Het lijkt zo eenvoudig; als je in de bek kijkt zie je alleen de kroon van een tand of kies. De wortel, de aanhechtende ligamenten en de kaak zijn niet te zien omdat ze onder het tandvlees liggen. Zonder foto’s mis je dus meer dan de helft van een element. Je hebt geen idee hoe het met de niet zichtbare helft gaat. Zitten er abcessen aan de wortelpunt? Zit er al een aantasting in de wortel die nog niet in de kroon zichtbaar is? Is de kaak zo aangetast dat er risico is op breken van de kaak als we gaan trekken?

Bij katten is er nog een bijzondere reden om foto’s te maken. Zij hebben vaak een aandoening genaamd “resorptive lesions”. Deze “kattengaatjes” zijn in een vroeg stadium al zichtbaar op een röntgenfoto, maar nog niet in de bek. Zonder foto’s zou je deze elementen laten zitten en blijft de kat nog maanden met pijn rondlopen tot ze in de bek zichtbaar worden. Bij het ene type van deze aandoening is de wortel vergroeid met de kaak en bij het andere type is de wortel met zijn aanhechting nog intact en moet deze in zijn geheel verwijderd worden. Je raadt het al: zonder foto weet je niet met welk type je te maken hebt.

Daarom wordt er in onze praktijk altijd eerst een gebitsinventarisatie gedaan.

 

 

 

 

 

Gebitsinventarisatie

Tijdens de inventarisatie onder een lichte narcose worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt van alle tanden en kiezen, gevolgd door een uitgebreide bekinspectie. Op basis hiervan wordt een kostenindicatie gemaakt en is er duidelijk hoeveel tijd er ingepland moet worden voor een vervolgafspraak voor de gebitsbehandeling.

Indien er geen indicatie is voor extracties (het verwijderen van tanden of kiezen), krijgt uw huisdier een “diepere narcose en wordt het gebit
gelijk gereinigd. U hoeft dan geen vervolgafspraak te maken voor gebitsbehandeling.

Gebitsreiniging

Onder een professionele gebitsreiniging wordt de behandeling onder algehele narcose verstaan, waarbij tandplak en tandsteen volledig wordt verwijderd van alle gebitselementen (tanden en kiezen). Alle elementen worden eerst handmatig en vervolgens met ultrasone apparatuur gereinigd en alle eventuele pockets (Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplak de kans krijgen om dieper in de ruimte tussen de tand en gingiva  te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd.) worden opgemeten en ontdaan van subgingivale (onder het oppervlak zittende) tandplak en/of tandsteen. Vervolgens worden alle elementen gepolijst met speciale apparatuur. Uiteraard worden alle bevindingen genoteerd en bewaard.

Gebitsbehandeling:

Na het verwijderen van het tandsteen kunnen we starten met de eventuele extracties. Indien dit aan de orde is wordt dit element, afhankelijk van het aantal wortels, in kleine stukken gezaagd met behulp van een tandheelkundige boor. Zo kunnen de elementen gemakkelijker worden verwijderd. Ook maken we gebruik van de chirurgische extractie, hierbij maken we een “flap” van het tandvlees welke we “openklappen” vervolgens boren we een stuk van het kaakbot weg om bij de wortel te komen. Na de extracties wordt de kaakholte gespoeld met desinfecterende vloeistof en in sommige gevallen wordt het tandvlees gehecht zodat het sneller geneest en minder pijnlijk is. Deze hechtingen lossen vanzelf op.

Ervaring leert echter dat dieren met pijnlijke tanden in de bek vaak na extracties(trekken van een element) van deze elementen met minder pijn naar huis keren dan dat ze oorspronkelijk gekomen zijn. Dit is vaak merkbaar door beter/meer/anders eten, maar ook soms in veranderd gedrag.

Nadat alle tanden en kiezen schoon zijn gemaakt, is het tijd om de elementen te polijsten. De polijstpasta schuurt het glazuur van de elementen extra schoon en glad. Hierdoor kan er minder snel nieuwe tandsteen en/of tandplak aanhechten.

Als uw dier helemaal wakker is, dan mag hij/zij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u hem/haar mag komen ophalen. U krijgt dan een informatiebrief mee over de nazorg thuis. Hierin staat wanneer uw dier weer mag eten en drinken en tips over een goede gebitsverzorging na deze behandeling.

Nazorg

Dit is misschien wel het belangrijkst van de gehele behandeling. U dient zich te realiseren dat ook na een professionele gebitsreiniging zich binnen 24 uur weer tandplak vormt. Dit is een natuurlijk fenomeen dat niet te voorkomen is. Om de nieuwe vorming van tandsteen tegen te gaan is het dus absoluut noodzakelijk om na de reiniging regelmatig het gebit van uw dier te poetsen.

Wie voert de gebitsbehandeling uit?

De gebitsbehandeling wordt uitgevoerd door een gebitsteam, een vaste dierenarts in combinatie met een twee vaste ervaren paraveterinaire assistentes. Die beiden zijn opgeleid om gebitsbehandelingen uit te voeren. Daarnaast wordt er regelmatig nascholing gevolgd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

 

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route