Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ongeveer 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden. Een nest bevat 1-10 jongen, die na om en nabij 6 weken bij de moeder weg kunnen.
Castratie
Vanaf 3-4 maanden kan een rammelaar gecastreerd worden, de testikels worden dan verwijderd. Als gevolg zal een rammelaar vaak vriendelijker en rustiger worden en kunnen er uiteraard geen jonge konijntjes meer verwekt worden. De castratie van de rammelaar gebeurt bij ons onder een lokale verdoving. Voordeel van deze methode, is dat uw konijn gelijk weer vlot en fit is en eigenlijk zo goed als geen nazorg nodig heeft.
Sterilisatie
Van een konijn gebeurt een sterilisatie minder vaak, omdat een voedster minder vaak vervelend gedrag vertoont en ook omdat het een grotere en dus duurdere operatie is dan de castratie van de ram. Een reden om het wel te doen, is dat baarmoederkanker en eventueel eierstokproblemen vrij vaak gezien worden bij konijnen. Bij ons in de praktijk worden regelmatig konijnen gesteriliseerd. Bij de sterilisatie van een voedster hanteren wij een all in-prijs. In de prijs inbegrepen zit de narcose, de operatie, pijnstilling, onderhuids infuus, dwangvoeding tijdens de opname en pijnstilling voor thuis. Hiermee geven wij uw konijn de best mogelijke kansen op een vlot herstel na de operatie. Uiteraard is het wel van belang dat u ook thuis uw konijntje goed in de gaten houdt, met name of ze goed gaat eten. Soms is het nodig om uw konijn 1 of 2 dagen wat te dwangvoeren ter ondersteuning.
De meeste konijneneigenaren zijn vrij huiverig voor een narcose bij hun konijn en dat is logisch! Bij een hond of een kat is het al spannend als een narcose nodig is, maar konijnen zijn nog veel kwetsbaarder en gevoeliger voor de mogelijk nadelige gevolgen van een narcose.
Gelukkig gaat het veel vaker goed, dan dat het verkeerd afloopt! Uiteraard heeft ook de algemene gezondheidstoestand van een konijn hier invloed op, hoe fitter uw konijn is vóór de narcose, hoe sneller het herstel.
Een konijn hoeft nooit te vasten voor een narcose!