Bezint voor u begint
Voor u een pup aanschaft is het verstandig om eerst bij u zelf na te gaan wat u van een hond verwacht en welk ras het best bij u en uw leefomstandigheden past. Er is genoeg informatie op internet te vinden over karakters van bepaalde rassen om een passende keuze te maken. Honden kunnen erg variëren in karakter, grootte, ziektegevoeligheid, verzorging, kosten, kind vriendelijkheid, energie etc. Neem eens een kijkje op www.licg.nl voor meer informatie. Ook kan er worden gekozen voor een hond uit het asiel of buitenland. Het is geweldig voor het dier dat deze een 2e kans krijgt op een goed adres maar het diertje kan ook een ‘rugzakje’ bij zich dragen. Ook hier geldt: laat u goed informeren!
We hebben een aantal aandachtspunten voor u op een rijtje gezet:
- Denk goed na over de kosten die een huisdier, in dit geval een hond, met zich mee kan brengen.
- Denk goed na over de verantwoordelijkheid en de verzorging die uw hond nodig heeft.
- Denk goed na over wat voor soort/ras hond u wilt aanschaffen. Past dit ras binnen uw leefomstandigheden?
- Let goed op de betrouwbaarheid van het adres waar u uw nieuwe huisgenootje vandaan wilt halen. Zijn de ouders aanwezig? Hoe zijn de (leef)omstandigheden?
- Let goed op de gezondheid van de pup.
- Het chippen van pups/honden is verplicht in Nederland, dit is ook zeker een punt van aandacht!
De eerste indruk
Een goed adres:
Veel pups worden tegenwoordig via internet gevonden. Dit is in de meeste gevallen ook een prima manier. Helaas is het internet ook een manier om bij ‘broodfokkers’, puppy farms en andere louche adressen uit te komen. Zoek via internet of u ervaringen van andere mensen kunt vinden of dat de telefoon/adresgegevens ook in andere advertenties voorkomen . Vraag goed door hoe en waar de pup opgegroeid is. Zorg ervoor dat u minstens de moeder kan zien. Gebruik vooral uw gezond verstand en let er op dat de pup er gezond uit ziet. Adressen voor een rashond kunt u vinden op www.raadvanbeheer.nl/verenigingen-en-activiteiten/rasverenigingen
Een goede pup:
Een goede pup is actief en gedraagt zich vriendelijk. Een pup hoort schone ogen/oren/neus te hebben en moet schoon bij de staart zijn. De pup mag geen vlooien(poepjes) hebben en mag niet te mager zijn. Het gebit moet mooi scharend zijn. Kijk of u inderdaad een reu of teefje meeneemt. Ook hier geldt: gebruik uw gezond verstand. Neem geen diertje mee omdat u het zo zielig vindt.
Een goede start
Het is verstandig om nog enkele dagen het zelfde voer te gebruiken die de pup bij de fokker ook kreeg. Dit is beter voor het maagdarmkanaal. Geef het diertje een eigen plek waar hij zich terug kan trekken.. Een bench is ideaal. Deze kunt u ook goed tijdens de zindelijkheidstraining gebruiken.
Gratis puppy-check
Wilt u zeker weten of u een gezonde pup mee naar huis heeft genomen? Laat uw diertje dan binnen enkele dagen aan ons zien. Wij controleren kosteloos de gezondheid van uw nieuwe aanwinst en controleren de chip en het paspoort. Tevens wordt u voorzien van alle informatie die u als hondeneigenaar nodig heeft.
Chip
Sinds 1 april 2013 is het verplicht om pups voor de 7e levensweek te laten chippen en registreren. Uw pup hoort dus een chip te hebben. Het is uw taak om uw pup op uw naam te laten registreren bij een databank. Er zijn een aantal databanken zoals bijvoorbeeld; www.ndg.nl, www.backhomeclub.nl, www.petlook.nl, www.petbase.nl
Vaccinaties
Een pup moet gevaccineerd worden op 6, 9 en 12 weken leeftijd. De volgende vaccinatie volgt op één jarige leeftijd. Daarna wordt uw hond jaarlijks gevaccineerd. Na het eerste bezoek krijgt u normaal gesproken van ons een oproepje, maar houd ook altijd zelf in de gaten of uw hond weer een vaccinatie nodig heeft. Tijdens het consult wordt de pup helemaal nagekeken en gecontroleerd op zichtbare afwijkingen en kunt u vragen stellen over uw pup.
Het afweersysteem van uw pup is, tot zo’n 2 weken na de 12-weekse enting, nog niet helemaal bestand tegen ziekten. Voorkom in deze periode contact met (onbekende) honden of plekken waar deze honden kunnen komen. Extra entingen zijn nodig om uw hond mee te nemen naar het buitenland (hondsdolheid), het pension of puppycursus (kennelhoest).
Ontwormen
Alle puppy’s krijgen met de moedermelk wormpjes mee. Daarom worden ze al op een jonge leeftijd ontwormd. Dit gebeurt (meestal) bij de fokker op 2, 4, 6 en 8 weken. Vraag aan de fokker van uw pup wanneer en hoe dit gebeurd is. Gebruik voor het ontwormen een goed wormmiddel, vraag voor advies een paraveterinair voor informatie. Vervolgens dient u uw pup maandelijks te ontwormen tot de pup een half jaar oud is. Vervolgens is het advies om de pup om de 3 maanden te ontwormen. Heeft u nog meer honden? Ontworm hen samen met uw pup. Vaker ontwormen is nodig als er kleine kinderen in huis zijn, bij een ‘nestje-wens’, een hond die mee gaat op vakantie of als de hond gevoelig is voor worminfecties. Vraag in deze gevallen advies aan een paraveterinair.
Ontvlooien
Gebruik een goed vlooienmiddel het gehele jaar door! Vraag voor het juiste vlooienmiddel voor uw dier een paraveterinair om advies.
Teken
Met name als u veel in de bossen loopt met uw hond of de hond mee gaat op vakantie naar het buitenland, is het belangrijk uw hond te beschermen tegen teken. Deze brengen namelijk steeds vaker vervelende ziekten over. Beschermen kan met een pipet, tablet of band vraag voor het beste middel voor uw dier de paraveterinair om advies, maar kijk uw hond na het verlaten van het bos nog altijd even na op teken.
Zie ook de pagina ‘vlooien & teken’.
Beweging
Het eerste levensjaar is uw pup volop in de groei. Het bewegingsapparaat is in deze periode nog erg kwetsbaar, daarom mag u nog niet zolang met uw pup lopen. Houd aan dat een pup per levensmaand 5 minuten mag wandelen. Dit mag wel meerde malen per dag. Ook moet u voorzichtig zijn met traplopen, in/uit de auto springen etc.
Zindelijkheid
Voor het zindelijk maken van uw pup kan het handig zijn om gebruik te maken van een (kleine) bench. Ook is het aan te raden om na het slapen, spelen en na het eten de pup even buiten neer te zetten, zodat hij/zij leert dat het niet de bedoeling is om binnen te plassen/poepen.
Het wisselen van de tanden en kiezen
Een pup krijgt zijn volwassen gebit tussen 14 weken en 7 maanden. Houd goed in de gaten of alles gaat zoals het hoort, met name de hoektandjes boven blijven nogal eens dubbel staan. Laat het gebit van uw puppy regelmatig controleren. Bij het Junior Care programma wordt hier standaard op gecontroleerd. De meeste honden hebben gedurende hun leven in meer of mindere mate gebitsverzorging nodig om tandsteenvorming, tandvleesproblemen of tandvleesontstekingen te voorkomen of te verzorgen. Leer uw pup al op jonge leeftijd om zijn gebit te laten controleren en te verzorgen (door o.a. te poetsen).
Gedrag, socialisatie en opvoeden
Ook wanneer u al eens een hond heeft gehad, raden wij aan om naar een puppycursus te gaan. Dit is erg goed voor de band tussen u en uw hond, goed voor zijn opvoeding, maar ook nog eens erg leuk. Tevens bieden wij de mogelijkheid voor gratis puppycontroles door middel van het Junior Care programma. Tijdens dit programma kunt u al uw vragen stellen over zindelijkheid, opvoeding, medische zaken en dergelijke.
Junior Care Programma
Onze praktijk biedt u het Junior Care Programma aan. Dit is een kosteloze* service van onze paraveterinairen die de groeifase van uw hond controleert en begeleidt. Het is de bedoeling dat uw hond op een leuke manier kennis maakt met de praktijk zonder vervelende onderzoeken of prikjes. Intussen zullen er diverse onderwerpen met u besproken worden, die passend zijn bij de leeftijd van uw pup.
*Indien er nader onderzoek of behandeling nodig is, wordt u doorverwezen naar een dierenarts. Hieraan zijn wel kosten verbonden.
Voeding
Wij raden u sterk aan uw pup van jongs af aan op een goed voer te geven. Zeker het eerste levensjaar, is voeding van levensbelang. DGC Boven-Veluwe adviseert en verkoopt diervoeding van het merk HPM Virbac.
Verzekering
Hoewel u er nu natuurlijk niet aan wilt denken, kan het voorkomen dat uw hond gezondheidsproblemen krijgt. Graag wijzen wij u er daarom op dat het mogelijk is een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw hond. Met een verzekering voorkomt u dat de kosten een goede behandeling van uw hond in de weg staan. Kijk eens op www.petplan.nl en www.proteq.nl
Sterilisatie teef
DGC Boven-Veluwe adviseert om 3 maanden na de eerste loopsheid uw teef te laten steriliseren, tenzij u puppy’s wilt. Dit in verband met een sterk verhoogde kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking op oudere leeftijd. Deze ingreep kent ook nadelen.
Castratie reu
De belangrijkste reden om een reu (mannelijke hond) te laten castreren, is een gedragsreden. Een gecastreerde reu is meestal minder agressief naar andere honden, heeft minder behoefte om te markeren en ‘van huis te willen’. Over het algemeen zal hij meegaander zijn, meer ‘rust’ hebben en kan hij gemakkelijker samen leven met andere honden. Een castratie vindt dan plaats op 6-9 maanden leeftijd.
Het uitvoeren van een castratie op latere leeftijd i.v.m agressie klachten geeft niet altijd voldoende effect. Overleg met uw dierenarts.
Er zijn ook medische redenen om een reu te laten castreren zoals voorhuid ontsteking en prostaatproblemen.
Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om een hond te ‘castreren’ door middel van een implantaat. Dit is een klein staafje met het hormoon GnRH wat met een holle naald onder de huid wordt gebracht. Dit is vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen mannelijke hormonen meer aangemaakt kunnen worden. Het effect van een “chemische castratie” mag niet voor 100% vergeleken worden met een definitieve castratie. De “chemische castratie” geeft slechts een indicatie. Het staafje werkt gedurende 6 of 12 maanden en lost daarna op. Indien wenselijk kan er een nieuw implantaat worden ingebracht.
Het grote voordeel van deze methode is dat, na het oplossen van het staafje, de hormoonspiegel zich weer in ere herstelt. Dit implantaat kan gekozen worden als u niet of nog niet zeker weet of u wel een definitieve (operatieve) castratie voor uw reu wilt. Zo kunnen de effecten op lichaam en gedrag ‘uitgetest’ worden.
Mocht u vragen hebben of meer willen weten kunt u bellen via 038-3766201.