Het ontwormen van uw kat
Er zijn verschillende redenen om een kat te ontwormen:
- Voor uw kat zelf: Een worminfectie kan de gezondheid van uw hond en met name een puppy bedreigen. Denk hierbij aan diarree, braken, vermageren, ontstekingen… en erger.
- Voor u zelf: Spoelwormen zijn besmettelijk voor de mens. Een spoelwormbesmetting geeft een ontstekingsreactie in het lichaam dat zich vaak uit in ‘griep-achtige’ verschijnselen. Ook bij astma/luchtwegproblemen bij kinderen blijkt een spoelworminfectie regelmatig een rol te spelen. Zwangere vrouwen zijn ook een risicogroep.
Let op: Er zullen geen wormen in de ontlasting zichtbaar zijn. - Voor uw omgeving: Blijft er poep van uw kat liggen op een plek waar kinderen/mensen komen, dan kunnen zij besmet worden. Laat uw kat niet andere mensen besmetten. (zie punt 2.)
Hoe vaak ontwormen?
Het advies is om uw kat minimaal 4x per jaar te ontwormen. Dit is conform de richtlijnen van de specialisten van ESCCAP (www.esccap.eu). Maar deze richtlijn geldt voor de gemiddelde hond. Het kan zijn dat u vaker moet ontwormen of juist minder vaak hoeft te ontwormen. Ontwormen is dus maatwerk overleg met uw dierenarts in geval van:
- Een kitten (erbij) in huis.
- Pensionbezoek of wilde katten in de buurt.
- Uw kat eet veel ongedierte of eigen poep
- U neemt de kat mee op reis
- (Na) een vlooieninfectie
- U heeft een binnenkat.
Waarmee ontwormen?
Er zijn diverse middelen beschikbaar, voor een advies op maat kunt u contact opnemen met de praktijk op 038-3766201.