Maak een afspraak

Cavia

Van de “echte” knaagdieren is de cavia waarschijnlijk de bekendste soort. Cavia’s zijn vriendelijk en goed als huisdier te houden. Ze kunnen het best met één of meerdere soortgenoten gehouden worden. De beste groepssamenstelling is meestal een gecastreerde man met één of meerdere vrouwtjes. Met goede voeding, verzorging en aandacht kan een cavia gemiddeld 6-8 jaar worden. Cavia’s hebben dagelijks behoefte aan aandacht, en kunnen daarmee ook echte gezelligheidsdieren worden. Hou ook de nagels (deze groeien vaak snel krom door onvoldoende afslijting) en de tanden in de gaten.

Vruchtbaarheid
Cavia’s zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. In tegenstelling tot bij de meeste knagers, zijn de jongen nestvlieders. Direct na de geboorte kunnen ze dus vrijwel alles wat een volwassen cavia ook kan, inclusief vast voedsel eten. De dracht van de cavia duurt dan ook relatief lang: ongeveer 2 maanden.

Castratie: vanaf 5-6 maanden kan een mannelijke cavia gecastreerd worden, de testikels worden dan verwijderd. Als gevolg zal hij vaak vriendelijker en rustiger worden en kunnen er uiteraard geen jonge cavia’s meer verwekt worden. Dit gebeurt onder algehele narcose.

Sterilisatie: dit is geen routine-ingreep bij cavia’s en wordt niet regelmatig uitgevoerd. Eventueel is dit wel een mogelijkheid bij een ouder vrouwtje met gezondheidsproblemen door cystes op de eierstokken.

Voeding
Het belangrijkste voor de gezondheid van een cavia is ervoor te zorgen dat hij goede voeding binnenkrijgt. Door hun grote dikke- en blinde darm hebben ze veel ruwvoer nodig voor een goede darmwerking. Daarnaast is de cavia één van de weinige diersoorten die niet zelf vitamine C kunnen aanmaken. Voor de gezondheid van een cavia is voldoende vitamine C in het rantsoen essentieel. Omdat vitamine C in water en voer vrij snel afgebroken wordt, is het aan te raden uw cavia dagelijks een vitamine C-tabletje (ca 50mg)  te geven.

Het beste dieet voor een cavia ziet er als volgt uit:

  • Onbeperkt goed hooi en water
  • Beperkte hoeveelheid caviakorrels: 20-30gram voer/cavia/dag, uitgaande van een cavia van ongeveer 1 kg (het gemiddelde gewicht van een normale cavia)

Wij adviseren Supreme Science Selective.

  • Mogelijke extraatjes: wortel(loof), paprika, appel, witlof, paardenbloem(blad), weegbree, bloemkoolblad, alles goed gewassen. Liever geen vaste koolsoorten, deze kunnen tot gasvorming (en buikpijn) leiden.
  • Niet teveel suikerrijke lekkernijen (zoals fruit, peen)
  • Dagelijks een vitamine C-tabletje, paprika bevat trouwens ook veel vitamine C
  • Géén knaag- of likstenen, deze bevatten veel te veel mineralen en kunnen leiden tot blaasstenen.

Plotselinge grote voerwisselingen (bijv. ineens veel groenvoer) kunnen leiden tot ernstige, zelfs dodelijke darmstoornissen, pas hier dus mee op.

Gebit
De tanden en kiezen van een cavia groeien levenslang door.

De snijtanden van een cavia zijn behoorlijk lang: boven ca 0,6-0,9 cm, onder  1-1,2 cm.

Bij kaakgewrichtsproblemen kunnen door ongelijke afslijting scheve of doorgroeiende tanden en kiezen ontstaan. Dit leidt tot kauw- en eetproblemen, waardoor behandeling nodig is. Behandeling kan alleen gebeuren onder narcose. Het risico van een narcose is voor een cavia behoorlijk groot, dus problemen voorkomen is altijd beter dan genezen.

Door gebitsproblemen zal er steeds minder gegeten worden, komen de darmen min of meer stil te liggen en wordt een cavia lusteloos en slap en zal weinig tot geen keutels meer produceren. Hoe langer de cavia niet gegeten heeft, hoe zwakker hij wordt en hoe meer risico een narcose (om de gebitsproblemen te corrigeren) met zich meebrengt. Meestal is het dan ook nodig om een cavia eerst te dwangvoeden om weer wat fitter te worden.

Suikerziekte
Cavia’s zijn gevoelig voor het ontwikkelen van suikerziekte als ze te energie- en suikerrijke voeding krijgen. Dit kan leiden tot vermagering, oogproblemen (staar) en veel plassen en drinken. Behandeling met insuline, zoals bij de hond of de kat, is mogelijk, maar meestal niet nodig als de voeding wordt aangepast.

Huidproblemen
Cavia’s hebben een gevoelige huid. Zowel mijten als schimmelinfecties komen regelmatig voor. Behandeling is dan noodzakelijk en ook het goed reinigen van het hok om herinfectie zoveel mogelijk te voorkomen. Bij oudere vrouwtjes ontstaan soms kale plekken door hormonale problemen, meestal cystes op de eierstokken.

Blaas
Cavia’s kunnen rode urine hebben door plantenkleurstoffen. Hierdoor kan het soms lijken alsof er bloed in de urine zit, terwijl dit niet zo is. Om dit zeker te weten, moet de urine onderzocht worden.

Als de rode kleur wel door bloed veroorzaakt wordt, moet de oorzaak gezocht worden. Dit kan een blaasontsteking zijn (door bacteriën of door blaasstenen), problemen met de baarmoeder, of problemen hoger in de urinewegen, zoals de nieren of de urineleiders.

Eierstokcystes
Oudere (2-4 jaar) vrouwelijke cavia’s ontwikkelen regelmatig cystes op de eierstokken. Hierdoor wordt de hormoonhuishouding ontregeld, wat kan leiden tot kale flanken, tumoren van de baarmoeder of de eierstokken. De cystes kunnen ook zo groot worden (verschillende centimeters in doorsnee), dat het pijnlijk/ongemakkelijk aanvoelt en de cavia er zichtbaar “dikker” van wordt. Door de vrij dunne wand, bestaat het risico dat een cyste knapt, wat een levensbedreigende situatie kan zijn. Meestal zijn de cystes te voelen bij het lichamelijk onderzoek van de cavia, in geval van twijfel zijn ze op een echo bijna altijd goed in beeld te krijgen. De therapie kan bestaan uit hormooninjecties of een operatie. Meestal werken de injecties, maar soms blijkt, doordat de cystes niet reageren, een operatie noodzakelijk.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route