Titeren bij honden
Titeren betekent vaccineren op maat. Door een bloedonderzoek bekijkt de dierenarts of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Dit doen wij door te kijken naar de aanwezigheid van antilichamen in het bloed. Zijn deze er nog genoeg, dan is de vaccinatie niet nodig. Is het aantal antilichamen in het bloed (te) laag, dan worden de vaccinaties met de juiste hoeveelheid samengesteld voor uw hond.
Als de dierenarts zeker weet dat uw hond in zijn eerste levensjaar volledig is gevaccineerd volgens de richtlijnen, dan kunt u het volgende bloedonderzoek 3 jaar uitstellen. Wanneer uw hond langer dan 6 jaar niet is gevaccineerd of hij is in zijn eerste levensjaar niet correct gevaccineerd dan is er jaarlijks een bloedonderzoek nodig om de aanwezige hoeveelheid antistoffen in het bloed te bepalen.
Wat betekent het in de praktijk?
Als u kiest voor het “titeren”: – U komt bij de dierenarts en uw dier wordt grondig nagekeken, de honden krijgen L4 (ziekte van Weil= Leptospirose) vaccinatie, eventueel een Rabiës- en Kennelhoest vaccinatie. – Tijdens het consult wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. – Later ontvangt u telefonisch de uitslag van het bloedonderzoek en het vervolgadvies.
Zijn er voldoende afweerstoffen tegen de drie ziektes, dan is uw hond minimaal een jaar beschermd en bespreekt de dierenarts met u wanneer het bloedonderzoek weer herhaald kan worden.
Zijn één of meerdere afweerstoffen te laag? Dan maakt de dierenarts een afspraak om uw hond te laten vaccineren, zodat hij weer goed beschermd is tegen deze drie ziektes.
Wat is de Vaccicheck? Vaccicheck is een sneltest waarmee je kunt kijken of er antilichamen aanwezig zijn voor besmettelijke hepatitis bij de hond, parvo en hondenziekte. Er is maar een hele kleine hoeveelheid bloed nodig. Een druppeltje is voldoende en het ontwikkelen van de test duurt ongeveer een half uur