Maak een afspraak

Laboratorium

Binnen onze praktijk beschikken we over een modern uitgerust laboratorium, waarin wij een heel aantal onderzoeken voor u (en uw huisdier) kunnen uitvoeren. Door het uitvoeren van bijvoorbeeld bloedonderzoek, urine/ontlastingsonderzoek, microscopisch -en/of bacteriologisch onderzoek kunnen we (snel) gegevens inwinnen over de gezondheid van uw dier.

De volgende onderzoeken kunnen wij “in huis” uitvoeren:

  •  Bloedonderzoek
  • Urine onderzoek
  • Ontlastingsonderzoek
  • Microscopisch onderzoek
  • Bacteriologisch onderzoek

 

Bloedonderzoek

Aan de hand van een bloedbeeld kunnen we de werking van de organen bepalen en beoordelen. Middels een bloedonderzoek kunnen we bepalen en beoordelen hoe onder andere de organen er voor staan, maar ook de ontsteking waardes. Een aantal redenen om bloedonderzoek uit te voeren kunnen zijn;

  • Uw dier is ziek.
  • Pre-anesthetisch onderzoek (voor aanvang van een operatie)
  • Ouderdom
  • Controles

Bij intern onderzoek heeft u dezelfde dag nog een uitslag. Soms is het nodig om een uitgebreider onderzoek uit te voeren. Dan is er de mogelijkheid om het bloed op te sturen naar een extern laboratorium. Wanneer het bloed van uw huisdier opgestuurd word, ontvangt u daar vaak binnen een week de uitslag van.

Urine onderzoek

Een urineonderzoek wordt vaak uitgevoerd als er blaas/nier gerelateerde problemen zijn, ook kunnen we hier een indicatie voor suikerziekte in vinden. Om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen hebben we het liefst “midstream” opgevangen ochtendurine. Mocht u niet in staat zijn de urine gelijk langs te brengen mag het in de koeling geplaatst worden maar dan moet het wel dezelfde dag nog gebracht worden. U heeft dan dezelfde dag een uitslag.

Ontlastingsonderzoek

Een ontlastingsonderzoek kan worden uitgevoerd als er verdenkingen van onder andere parasieten zijn (maagdarmklachten). Het is ook mogelijk om een ontlastingsonderzoek preventief te laten uivoeren, voordat u gaat ontwormen. Om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen hebben we het liefst zo “vers” mogelijke ontlasting. Voor het uitvoeren van een Giarda onderzoek is het noodzakelijk dat er van drie opeenvolgende dagen ontlasting word ingeleverd. Ook bij het ontlastingsonderzoek heeft u dezelfde dag een uitslag.

Microscopisch onderzoek

Een microscopisch onderzoek word vaak uitgevoerd in combinatie met een van de andere onderzoeken. Door een van de andere onderzoeken te combineren met een microscopisch onderzoek kunnen we bijvoorbeeld kijken of er parasieten aanwezig zijn in de ontlasting. Bij een bloedonderzoek is het mogelijk om de cellen te “kleuren”, door het toepassen van deze methode kunnen we kijken of er aanwijzingen aanwezig zijn die afwijkingen en/of tumoren aantonen.

Bacteriologisch onderzoek

Door de regel -en wetgeving te volgen gaan we steeds meer bacteriologisch onderzoek uit te voeren. Waarom? Doormiddel van bacteriologisch onderzoek kunnen we kijken met welke bacterie we te maken hebben, zo kunnen we resistentie van antibiotica tegen gaan. Aan de hand van een antibiogram kunnen we bepalen welke antibiotica reageert op de desbetreffende bacterie. Het uiteindelijke doel hiervan is dat we minder resistente bacteriën kweken, zoals de beruchte MRSA bacterie (ziekenhuis bacterie) waar u vast wel eens over gehoord heeft. Het voordeel dat we “in huis” kunnen testen, is dat we sneller een uitslag hebben. Gemiddeld kunnen we met 2 á 3 dagen weten welke antibiotica we het beste kunnen gaan inzetten.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen (038-3766201).

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route