Maak een afspraak

Afgebroken melkhoektand

Twee verschillende patiënten, met ongeveer hetzelfde probleem, maar een iets ander verloop.
Furby is een knappe jongeman, die bij ons kwam omdat de eigenaren bloed bij zijn bek hadden gezien en vervolgens hadden ontdekt dat één van zijn (melk-) hoektanden was afgebroken. Wij hebben hem dus zo snel mogelijk laten komen en direct dezelfde dag nog geholpen, door de gebroken tand te trekken.
Boaz was iets minder knap toen hij bij ons kwam. Omdat hij in eerste instantie kwam vanwege een vrij plotseling ontstane dikke wang/lip. Hij had ook in de bloemen gezeten en met een andere hond gespeeld, dus een insectensteek of bloeduitstorting leek logisch. Boaz was ook nogal pijnlijk, liet zich daarom niet heel goed in de bek kijken, maar voor zover te beoordelen, leek daar niets geks aan de hand. Boaz is dus met wat pijnstilling naar huis gegaan. De volgende dag, thuis, was hij wat meer ontspannen. Toen hij er goed voor lag, zag de eigenaar ineens een zwart puntje bij zijn ene hoektand. Uiteraard hebben ze ons vervolgens weer gebeld, en is Boaz teruggekomen. Inmiddels was er een kleine fistel (een wondje dat in verbinding stond met het abces) ontstaan bij de wortel van de hoektand, dus was nu duidelijk waar de zwelling vandaan kwam. Een tandwortelabces, ontstaan door de gebroken hoektand. Omdat het bij Boaz om een heel klein puntje ging, en ook nog eens aan de “binnenkant” van de hoektand, is dit in eerste instantie niet opgemerkt (en heeft waarschijnlijk ook niet of nauwelijks gebloed, zoals bij Furby) en heeft daarom de tijd gekregen om zich te ontwikkelen tot een flinke tandwortelontsteking. Ook bij Boaz is de gebroken tand getrokken.

 

 

 

 

 

 

Het verschil tussen de klachten van Furby en Boaz maakt direct duidelijk waarom het belangrijk is om zo snel mogelijk in te grijpen bij een gebroken (melk-) hoektand. Zeker bij melktandjes is de pulpaholte (het levende deel van de tand, waarin zich oa. de zenuwen en de bloedvaten bevinden) een zeer wijde holte, die in een open verbinding staat met het wortelkanaal. Als een breuk niet opgemerkt wordt, kunnen bacteriën vrij vlot hun weg naar binnen vinden en daar problemen geven. Dit is al vervelend bij een volwassen gebit, maar bij een melkgebit liggen de volwassen tanden, die nog volop in ontwikkeling zijn, erachter klaar. Als er een infectie bij zo’n tand in ontwikkeling komt, kan dat tot afwijkingen aan de volwassen tanden leiden.

Hoe behandelen wij zo’n gebroken melktand? Uiteraard is voor een goede behandeling een narcose noodzakelijk. Allereerst maken we dan een röntgenfoto om te beoordelen of de wortel van de gebroken tand geen afwijkingen vertoont. Op basis daarvan kunnen we dan bepalen op welke manier we het trekken van de tand zullen aanpakken: “gewoon” trekken, of met behulp van een zogenaamde “flap” in het tandvlees. Uiteraard wordt dit gecombineerd met pijnstilling en antibiotica, óók als het een “vers” gebroken tand is, vanwege het risico voor de volwassen tand.

Op de röntgenfoto’s is heel mooi te zien dat de volwassen tanden al klaarliggen achter de melktandjes, en dat in beide gevallen gelukkig geen sprake is van beschadiging van de wortel. Ook is heel duidelijk te zien hoe wijd de pulpaholte is, en hoe dun het “harde” deel van de tand.

Bij Boaz zien we de fistel-opening in het tandvlees, waardoor het ontstekingsvocht een weg naar buiten heeft gezocht, en ook de dikke wang/lip.

Bij een gebroken melktand is dus sprake van een redelijk spoedeisende situatie. Bij voorkeur behandelen wij deze patiënten binnen 24-48 uur!

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route