Maak een afspraak

Castratie reu

Waarom castreren?
De belangrijkste reden om een reu (mannelijke hond) te laten castreren, is een gedragsreden. Een gecastreerde reu is meestal minder agressief naar andere honden, heeft minder behoefte om te markeren en ‘van huis te willen’. Over het algemeen zal hij meegaander zijn, meer ‘rust’ hebben en kan hij gemakkelijker samen leven met andere honden.

Regelmatig worden reuen bij ons aangeboden wanneer er al (een poos) gedragsklachten aanwezig zijn. Met name als er al agressie aanwezig is naar de eigenaar of de huisgenoten, is het effect van een castratie moeilijk te voorspellen. Regelmatig blijkt een castratie onvoldoende te zijn om alle problemen op te lossen. Aanvullende gedragstherapie kan hierbij goed helpen.

Er zijn ook medische redenen om een reu te castreren. Denk hierbij aan prostaatproblemen, voorhuidontsteking en/of tumoren van de teelballen.

De ingreep kent ook nadelen:

  1. Kans op dikker worden. Door een vertraging van de stofwisseling is er minder energie nodig. Uw hond hoeft niet dikker te worden als u speciale calorie-armere voeding bv HPM Virbac Small/Toy of Medium/Large neutered adult voert of als u de hoeveelheid voeding (+- 20 %) verminderd.
  2. De vacht kan (bij langharige honden) van structuur veranderen waardoor de vacht krulliger, stugger, doffer kan worden.
  3. Hij kan aantrekkelijk voor andere reuen worden.
  4. Bij oudere reuen kan de spiermassa verminderen.

 

Wanneer castreren?
De operatie kan, in onze praktijk, worden uitgevoerd vanaf 6 maanden leeftijd. Kleine rassen zijn eerder uitgegroeid en worden eerder gecastreerd dan grotere rassen. De reuen moeten het grootste deel van hun groei hebben gehad, maar de hormonen moeten nog niet volop aanwezig zijn. Ook is het wenselijk, voordat de operatie plaatsvindt, dat uw reu zijn pootje al optilt bij het plassen. Het ‘als een teefje plassen’ kan er voor zorgen dat de reu zijn buikharen nat plast. Als hij dit voor de operatie doet, blijft hij dit na de castratie ook doen. Overleg bij twijfel met uw dierenarts.

Het verloop van een castratie
U kunt telefonisch een afspraak maken voor deze operatie. Wij verwachten u, op de afgesproken dag, ’s ochtends om uw reu op te nemen. De avond voor de operatie mag er geen eten meer gegeven worden, wel water.

Voorafgaand aan de operatie vindt er een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Hierbij wordt er geluisterd naar het hart en de longen, wordt de kleur van de slijmvliezen beoordeeld en wordt uiteraard gevoeld of uw reu twee ‘ballen’ heeft. Er is een mogelijkheid om een pre-anestetisch bloedonderzoek te laten uitvoeren, voor meer informatie vraag naar onze paraveterinairen.

In de ochtend wordt uw reu geopereerd. Uw reu krijgt een narcose-prik en een injectie met een langwerkende pijnstilling toegediend. Ook worden de ogen gezalfd, zodat ze niet uitdrogen tijdens de narcose. Daarna zal hij worden geïntubeerd. Dit is het inbrengen van een buisje in de luchtpijp waardoor tijdens de operatie gasnarcose en zuurstof zal worden toegediend.

Na de operatie word uw reu wordt in de recoveryruimte onder een warmtelamp gelegd en krijgt een injectie die de narcose tegenwerkt. Uw reu komt nu bij van de narcose en wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden. U kunt uw reu ’s middags ophalen waarbij u alle informatie ontvangt over de nazorg. Ook wordt er pijnstilling mee naar huis gegeven en draagt uw hond een kap of een MPS-rompertje (www.medicalpetshirt.com). Deze bescherming in de vorm van een kap of een MPS-rompertje zorgt ervoor dat uw hond niet aan de hechtingen kan komen. Na 10 dagen vindt er een wondcontrole plaats en kunnen eventuele hechtingen verwijderd worden.

Is er een  alternatief?
Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om een hond te ‘castreren’ door middel van een implantaat. Dit is een klein staafje met het hormoon GnRH wat met een holle naald onder de huid wordt gebracht. Dit is vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen mannelijke hormonen meer aangemaakt kunnen worden. Het effect van een “chemische castratie” mag niet voor 100% vergeleken worden met een definitieve castratie. De “chemische castratie” geeft slechts een indicatie. Het staafje werkt gedurende 6 of 12 maanden en lost daarna op. Indien wenselijk kan er een nieuw implantaat worden ingebracht.

Het grote voordeel van deze methode is dat,  na het oplossen van het staafje, de hormoonspiegel zich weer in ere herstelt. Dit implantaat kan gekozen worden als u niet of nog niet zeker weet of u wel een definitieve (operatieve) castratie voor uw reu wilt. Zo kunnen de effecten op lichaam en gedrag ‘uitgetest’ worden.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen (038-3766201).

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route