Maak een afspraak

Blog: Kokosnoot, het konijn met slagtanden

Kokosnoot, het konijn met slagtanden

Kokosnoot (fantastische naam!) kwam bij ons, omdat de eigenaren hadden gezien dat het niet helemaal goed ging met haar tanden. Zoals te zien is op de foto, groeiden Kokosnoot’s ondersnijtanden door, en staken uit richting haar neus. Dit werd veroorzaakt doordat er bij Kokosnoot sprake is van een zogenaamde malocclusie, oftewel (in dit geval) een onderbeet. Haar onderkaak steekt duidelijk uit voor haar (te korte) bovenkaak. Dit is goed te zien op de röntgenfoto, maar ook als je de lip opzij houdt en vanaf de zijkant naar haar bekje kijkt. Op de röntgenfoto is ook te zien, dat de kiezen wél mooi op elkaar aansluiten, en het probleem dus echt in het voorste deel van de kaak zit.

Omdat de tanden (en kiezen) van een konijn continu doorgroeien, bij de snijtanden met een snelheid tot wel 3mm per week, geeft dit heel snel problemen. De tanden slijten namelijk af, doordat ze tegen elkaar aan komen bij een normaal gesloten bek. Als de tanden elkaar niet raken, is er ook geen slijtage, en groeien ze dus door. Meestal is dit voor de eigenaren vooral te zien aan de tanden die aan de buitenzijde doorgroeien, maar de binnenste tanden groeien uiteraard ook door, en kunnen tot verwondingen in de mondholte leiden, bijvoorbeeld in de tong.

Omdat de tanden van een konijn doorgroeien, is het heel riskant om deze tanden te knippen. Knippen kan leiden tot gespleten tanden, die vervolgens hierdoor nog weer extra groeiafwijkingen kunnen krijgen. De tanden moeten dus geslepen worden. Dit is meestal redelijk goed te doen bij een wakker konijn, maar lost het probleem vaak maar kortstondig op, aangezien de tanden blijven groeien. Met een beetje pech moet het een aantal weken later alweer gedaan worden. Deze behandelingen zijn vrij stressvol voor een konijn, en ook belastend voor een eigenaar. En als het te laat gedaan wordt, kan een konijn minder of niet eten.

Ons advies is dus om de tanden te trekken. Dat klinkt misschien heftig, maar is wel een definitieve oplossing. Hoe eerder dit gedaan wordt, hoe groter de kans dat er nog geen andere afwijkingen aan de tanden zijn ontstaan die het trekken bemoeilijken, en daarmee de kans op succes beperken. Het is namelijk heel belangrijk dat de hele tand, inclusief de groeikiem die aan de open wortel vastzit, eruit komt, anders kan het zijn dat de tanden alsnog terug groeien, maar dan vaak vervormd. Op de foto is te zien hoe lang de wortels van de tanden zijn, en aan het uiteinde is nog een klein “snotje” te zien, de groeikiem. Zoals te zien op de foto, gaat het om 6 tanden in totaal. De ondersnijtanden, de bovensnijtanden, én de stifttandjes, 2 kleine tandjes die zich achter de bovensnijtanden bevinden (ook te zien op de rontgenfoto).

En dan? In de meeste gevallen herstellen de konijnen heel snel, en eten makkelijker dan voorheen. Eventueel groenvoer moet vaak wel in iets kleinere stukjes aangeboden worden, aangezien er geen tanden meer zijn om er stukjes mee af te bijten, maar als dat goed gedaan wordt, redden deze konijnen zich prima!

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route