Maak een afspraak

Blog: vakantie tips voor u dier!

Vakantie tips!

Heerlijk! De vakantieperiode staat weer voor de deur en een grote kans dat u dit jaar toch weer naar het buitenland gaat met uw dieren of hen op vakantie laat gaan naar een pension..

Welke situatie ook van toepassing is, hier hebben wij handige tips voor zodat u prettig en onbezorgd op vakantie kan gaan.

Buitenland

Verplichte vaccinaties

Het is verstandig uw hond of kat jaarlijks te laten vaccineren. Als u uw hond of kat meeneemt naar het buitenland is de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) zelfs wettelijk verplicht. De rabiës vaccinatie is geldig na een wachttijd van 21 dagen. Mogelijk kan er ook een titerbepaling vereist zijn.

Pups en kittens mogen vanaf 12 weken gevaccineerd worden met het rabiës vaccin. Het is dus niet mogelijk om met een hond of kat jonger dan 15 weken te reizen naar buitenland.

 

Parasitaire infecties

Parasitaire infecties komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken-, vlooien- en wormenbestrijding is hoe dan ook verstandig. Daarnaast moet u uw dier extra beschermen als u naar buitenland gaat voor exotische parasieten zoals hartwormmuggen.

 

Algemene richtlijnen Europa

Als u uw dier meeneemt naar het buitenland, dan moet deze gechipt zijn en ook een geldig Europees dierenpaspoort hebben. Voor alle landen binnen de EU is een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. Ook moet de sticker van de rabiësvaccinatie worden gelamineerd. Let op: de vaccinatie is pas na 3 weken geldig.

 

Aanvullende richtlijnen

Soms is er ook (binnen Europa) een gezondheidsverklaring nodig, of bijvoorbeeld een bewijs van ontworming, behandeling tegen teken of een bloedtest.

Vraag u dierenarts om advies en check de invoereisen per land op www.licg.nl

 

Houd er ook rekening mee dat u moet voldoen aan de eisen van de landen waar u (bv. Met de auto) doorheen reist.

 

Pension of kennel

Verplichte vaccinaties

Hond

Als u hond naar een pension of kennel gaat, is een (neus) vaccinatie voor kennelhoest verplicht. Meestal moet de vaccinatie uiterlijk 3-4 weken voor het bezoek plaatsvinden, vraag bij uw pension naar de eisen. Daarnaast is het natuurlijk aan te raden en vaak ook vereist om de jaarlijkse vaccinaties op orde te hebben.

Kat

Als u kat naar een pension gaat is vaccineren verplicht. Vraag bij reservering naar de vaccinatie-eisen, die verschillen per pension. In veel pensions is de jaarlijkse vaccinatie + bordetella bronchiseptica (neus) vereist, deze moeten uiterlijk 3-4 weken voor het bezoek plaatsvinden.

 

Parasitaire infecties

Parasitaire infecties komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken-, vlooien- en wormenbestrijding is hoe dan ook verstandig.

 

Vaccinatie hond

Vaccinatie kat

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route