Castratie reu

Waarom?
De belangrijkste reden om een reu (mannelijke hond) te laten castreren, is een gedragsreden. Een gecastreerde reu is meestal minder agressief naar andere honden, heeft minder behoefte om te markeren en ‘van huis te willen’. Over het algemeen zal hij meegaander zijn, meer ‘rust’ hebben en kan hij gemakkelijker samen leven met andere honden.

Regelmatig worden reuen pas bij ons aangeboden wanneer er al (een poos) gedragsklachten aanwezig zijn. Met name als er al agressie aanwezig is naar de eigenaar of de huisgenoten, is het effect van een castratie moeilijk te voorspellen. Regelmatig blijkt een castratie onvoldoende te zijn om alle problemen op te lossen. Aanvullende gedragstherapie kan hierbij goed helpen. Zie www.sonjavanleeuwen.nl.

Er zijn ook medische redenen om een reu te castreren. Denk hierbij aan prostaatproblemen, voorhuidontsteking en tumoren van teelballen.

De ingreep kent ook nadelen:

  1. Kans op dikker worden. Door een vertraging van de stofwisseling is er minder energie nodig. Uw hond hoeft niet dikker te worden als u speciale calorie-armere voeding bv Royal Canin Small/Medium/Large neutered adult  voert of als u de hoeveelheid voeding verminderd.
  2. De vacht kan (bij langharige honden) van structuur veranderen waardoor de vacht krulliger, stugger, doffer kan worden.
  3. Hij kan aantrekkelijk voor andere reuen worden.
  4. Bij oudere reuen kan de spiermassa verminderen.

Wanneer?
De ingreep gebeurt, in onze praktijk, op een leeftijd van 6-9 maanden leeftijd. Kleine rassen zijn eerder rijp en worden eerder gecastreerd dan grotere rassen. De reuen moeten het grootste deel van hun groei hebben gehad maar de hormonen moeten nog niet volop aanwezig zijn. Ook is het wenselijk, voordat de ingreep plaatsvindt, dat uw reu zijn pootje al optilt bij het plassen. Het ‘als een teefje plassen’ kan er voor zorgen dat de reu zijn buikharen nat plast. Als hij dit voor de ingreep doet, blijft hij dit na de castratie ook doen. Overleg bij twijfel met uw dierenarts.

Hoe?
U kan telefonisch een afspraak maken voor deze ingreep. Wij verwachten u, op de afgesproken dag, ’s ochtends om uw reu op te nemen. De avond voor de ingreep  mag er geen eten meer gegeven worden, wel water.

Voor de operatie  vindt er een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Hierbij wordt er geluisterd naar het hart en de longen, wordt de kleur van de slijmvliezen beoordeeld en wordt uiteraard gevoeld of uw reu twee ‘ballen’ heeft.

In de ochtend wordt uw reu geopereerd. Uw hond krijgt een narcose-prik en zo’n 15 minuten later ligt hij lekker te ‘slapen’. Uw hond krijgt een injectie met antibiotica en een injectie met een pijnstilling/ontstekingsremmer toegediend. Ook worden de ogen gezalfd zodat ze niet uitdrogen tijdens de narcose.

Tijdens de operatie wordt er een snede in de huid en onderhuid gemaakt, net voor de balzak. Vanuit deze snede worden beide teelballen benaderd. De omhullende laag van de teelbal wordt ingesneden, het bloedvat en zaadsteng worden afgebonden en de teelbal wordt verwijderd. De andere teelbal wordt op dezelfde manier verwijderd. De onderhuid en huid worden weer gehecht. Er wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen maar meestal wordt 10 dagen na de ingreep toch de hechtingen verwijderd en de wond gecontroleerd. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Uw reu wordt in de recoveryruimte onder een warmtelamp gelegd en krijgt een injectie die de narcose tegenwerkt. Enkele minuten na deze injectie tilt uw hond zijn kop alweer op. Uw hond komt nu bij van de narcose en wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden. U kunt uw hond ’s middags ophalen waarbij u alle informatie ontvangt over de nazorg. Er wordt nog voor enkele dagen medicatie meegegeven en uw hond krijgt een kraag om zodat de hechtingen er niet uitgeknaagd worden. Heeft u of uw hond een probleem met een kraag dan kan hij als alternatief een MPS-rompertje (www.medicalpetshirts.com) om krijgen. Informeer bij het maken van de afspraak of de juiste maat op voorraad is.

Is er een  alternatief?
Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om een hond te ‘castreren’ door middel van een implantaat. Dit is een klein staafje met het hormoon GnRH wat met een holle naald onder de huid wordt gebracht. Dit is vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen mannelijke hormonen meer kunnen worden aangemaakt. Dit is hetzelfde effect als die van een castratie. Het staafje werkt gedurende 6 of 12 maanden en lost daarna op. Indien wenselijk kan er een nieuw implantaat worden ingebracht.

Het grote voordeel van deze methode is dat,  na het oplossen van het staafje, de hormoonspiegel zich weer in ere herstelt. Dit implantaat kan gekozen worden als u niet of nog niet zeker weet of u wel een definitieve (operatieve) castratie voor uw reu wilt. Zo kunnen de effecten op lichaam en gedrag ‘uitgetest’ worden.

Kijk voor meer info op www. virbac.nl (Suprelorin).

Kosten?
De prijs is een indicatie maar kan iets afwijken door een lager of hoger gewicht.

De prijs is inclusief braunule, narcose, kraag, antibiotica, pijnstilling/ontstekingsremmer en een controle afspraak voor wondcontrole en verwijderen van de hechtingen.

Hond castratie < 10 kg           € 162,-
Hond castratie < 20 kg           € 172,-
Hond castratie < 30 kg           € 189,-
Hond castratie < 40 kg           € 201,-
Hond castratie < 50 kg           € 220,-
Hond castratie > 50 kg           op aanvraag

MPS-rompertje                            € 18,50 ongeacht de maat
Inbrengen van een Suprelorin 4.7 mg implantaat € 92,53

(2013, prijswijzigingen voorbehouden, bij afspraak definitieve prijsafspraak)