Een kalf heeft energie nodig voor onderhoud, groei en weerstand. In de winter zal het meer energie verbruiken om zichzelf warm te houden, dit gebeurt al bij omgevingstemperaturen onder de 10 graden. Als we niet meer energie geven, zal er dus minder overblijven voor groei en om eventuele virussen en bacteriën te lijf te gaan. Dit kan door dagelijks 1 liter extra te verstrekken, een derde keer te gaan voren of door de concentratie melkpoeder te verhogen (van 165 naar 175 gram op een liter bijvoorbeeld). Daarnaast kunt u de kalveren nog verder ondersteunen met de volgende tips:
- Een goed biestmanagement: geef 4 liter biest aan het kalf binnen 2 uur na de geboorte. En dan in de eerste 24 uur nog eens twee keer 2 liter. Goede biest heeft een BRIX-waarde van > 23. Biest met een lage BRIX-waarde, of te weinig biest, kan veroorzaakt worden door een onvoldoende passend droogstandrantsoen met te weinig energie en eiwit. Ook te laat melken of niet volledig uitmelken zorgt voor een daling van de kwaliteit. Het meten van de biestkwaliteit zorgt voor inzicht hierin. Wist u dat de kwaliteit van de biest op de praktijk kunnen meten met een BRIX meter?
- Kalveren na de geboorte zo snel mogelijk droog laten worden. Droogwrijven of onder een lamp. Daarna een bodywarmer aan doen voor zeker de eerste 4 weken.
- Voldoende droog stro gebruiken in de (eenling)huisvesting, de poten mogen niet zichtbaar zijn bij het liggende kalf.
Kalveren kunnen gerust buiten blijven, maar alleen als ze een droge, tochtvrije en een goed ingestrooide plek hebben.
- Bij voorkeur driemaal daags warme melk voeren. Een kalf dat koude melk moet drinken moet dit in het lichaam eest opwarmen, dat kost ook weer energie.
- Ook in de winter heeft een kalf vers water nodig, geef dit ook op lichaamstemperatuur, in een gewone emmer, tussen de melkgiften door. Bij diarree kunt door dit warme water een elektrolytenmix geven voor extra aanvulling.
Bron: Veehouder & veearts jaargang 34 – nr. 1 januari 2021