Maak een afspraak

Permethrin vergiftiging kat, WAARSCHUWING!

WAARSCHUWING: RISICO OP VERGIFTIGING

NB: Het volgende verhaal heeft helaas een trieste afloop. Na overleg met de eigenaren van het betreffende katje, hebben wij toestemming dit verhaal/deze waarschuwing met onze klanten te delen, in de hoop hiermee volgende slachtoffers te voorkomen. We houden dit verhaal anoniem. Wij realiseren ons dat andere mensen mogelijk andere keuzes gemaakt hadden voor hun eigen dier. De eigenaren van het katje zijn ontzettend verdrietig, hebben te goeder trouw gehandeld en hadden deze uitkomst uiteraard nooit gewild. Ivm het mogelijk gevoelig liggen van dit verhaal hebben wij besloten de mogelijkheid tot reageren uit te zetten.

Afgelopen week is bij ons een jong katje op consult gekomen, dat hevige stuiptrekkingen vertoonde. De eigenaren hadden zelf al een vermoeden van de oorzaak van de klachten: het katje was eerder die dag behandeld met een vlooienpipetje. Bij navraag bleek het te gaan om een anti-vlooienmiddel voor honden, met permethrin als werkzame stof. En daarmee hadden we inderdaad de oorzaak van de problemen te pakken, permethrin is uitermate giftig voor katten. Met name na inslikken/oplikken, maar ook via de huid lijkt de opname goed te kunnen plaatsvinden. De klachten kunnen, afhankelijk van de manier waarop de permethrin in het lijf is gekomen, binnen 1 tot 24u optreden.

Katten zijn niet in staat tot het afbreken van permethrin als het middel in het lichaam komt. De meest voorkomende klachten komen door overprikkeling van het zenuwstelsel. Bij een milde vergiftiging kunnen de verschijnselen beperkt blijven tot onrust/angst/sloomheid, maar over het algemeen is de gevoeligheid van de kat dusdanig, dat er sprake is van trillingen (eerst kop/oren, later het hele lijf), wankele gang en in zeer ernstige gevallen epilepsie-achtige aanvallen. De overmatige activiteit van de spieren leidt vaak weer tot een oplopende lichaamstemperatuur, tot aan levensbedreigende temperaturen aan toe, waardoor spier- en orgaanschade en bloedstollingsproblemen kunnen optreden.

Daarnaast kunnen er nog allerlei andere symptomen ontstaan, zoals maagdarmklachten, (tijdelijke) blindheid, hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen tot ademstilstand met overlijden tot gevolg aan toe.

Bij het katje was sprake van hevige stuiptrekkingen, en de lichaamstemperatuur was inmiddels opgelopen tot 41 graden. Na een lichte verdoving was er enige rust, maar bij elke vorm van prikkeling (bijvoorbeeld een deur die dichtging), namen de stuiptrekkingen weer toe.

Het was duidelijk dat het katje de komende 24-72 uur intensieve zorg nodig zou hebben, met continu toezicht en aanpassen van verdovende medicatie aan de verschijnselen om problemen met de lichaamstemperatuur te voorkomen, om nog maar niet te spreken over de mogelijk andere zich voordoende klachten. De uitkomst van behandeling is moeilijk te voorspellen. In dit soort omstandigheden is het dus noodzakelijk om, naast de prognose, ook het financiële plaatje zo goed mogelijk te bespreken, want opname in een kliniek met 24-uurs intensieve zorg is een behoorlijk kostbare zaak. Katten met permethrin-vergiftiging kunnen dit in bepaalde gevallen zeker overleven, zonder restverschijnselen, maar dit is uiteraard afhankelijk van de mate van vergiftiging en de zorg die geleverd kan worden. Helaas was het in dit geval zo, dat onze dierenartsen en de eigenaren na overleg tot de conclusie kwamen dat behandeling niet mogelijk was, en hebben wij, tot groot verdriet van iedereen, het katje moeten laten inslapen.

De les uit dit verhaal: een kat is geen hond. Dit klinkt logisch, maar vaak wordt een kat nog als een kleine hond gezien, als het gaat over voeding en behandeling. Katten hebben echter een duidelijk andere stofwisseling, zijn veel gevoeliger dan honden voor bepaalde medicijnen en zijn ook voor wat betreft hun voer veel gevoeliger voor tekorten dan honden. Over het algemeen is het zo dat producten die geschikt zijn voor katten, zonder al teveel problemen aan honden gegeven kunnen worden. Producten voor honden zijn echter in veel gevallen niet geschikt voor katten.

Als u zowel een hond als een kat in huis heeft, en de dieren hebben veel contact met elkaar, dan is het aan te raden om op te passen welke producten u gebruikt bij de hond. Ook likken aan een recent met permethrin behandelde hond kan tot problemen leiden voor de kat.

Bij spoed 24 uur per dag bereikbaar

7 dagen per week onder de volgende nummers:

Gezelschapsdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 01

Buiten openingstijden:

0900-7763332

Landbouwhuisdieren

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Paarden

Rondweg 78, Wezep

(038) 376 62 00

Gezelschapsdieren

Spreekuur maandag t/m vrijdag:
Alleen op afspraak van 8:30 tot 17:00 uur
Dinsdagavond op afspraak van 18.30-19.30 uur
Zaterdag op afspraak van 09.00-10.30 uur

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag apotheek open van 9.15-11.00 uur

Landbouwhuisdieren

Telefonisch spreekuur:
Maandag t/m zaterdag 08.00-09.00 uur
Verder alleen op afspraak

Apotheek open:
Maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur
Zaterdag 08.00-09.30 uur

Altijd op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief landbouwhuisdieren

Nieuwsbrief

Boven Veluwe DierGezondheidsCentrum

Rondweg 78
8091XK Wezep

Route