De maïs gaat binnenkort van het land, de heetste dagen zijn bijna weer geweest, de temperatuur daalt en de vochtigheid neemt toe, oftewel: pinkengriep ligt binnenkort weer op de loer. U kent het beeld van pinkengriep vast wel: benauwde en/of hoestende kalveren en pinken, met vieze neuzen en traanogen, en veelal ook koorts. Ook hebben dieren met pinkengriep moeite met ademen en staan ze te pompen. Het opstallen, de wisselende temperatuur en de luchtvochtigheid zorgen voor een grotere kans op longontsteking bij de kalveren. Dieren onder een jaar, vooral onder 8 maanden leeftijd, zijn het gevoeligst; ouder jongvee heeft meestal al weerstand en wordt niet of minder ziek. Als het dier als kalf al longontsteking heeft gehad kan het een groeivertraging of blijvende longschade oplopen en heeft het uiteindelijk minder productie als melkkoe.
Pinkengriep is een verzamelnaam voor longontsteking bij kalveren, veroorzaakt door bepaalde virussen en bacteriën. Tegen de bacteriële infectie kan behandeld worden met antibiotica, maar dit werkt helaas niet tegen een virusinfectie. Daarnaast voelen de kalfjes zich erg ziek en hebben ze koorts, hiervoor kan u de kalfjes het beste ondersteunen met een pijnstiller/ontstekingsremmer zoals Ketoprosol of Novem. Nog mooier is het als het komende jaar de schade beperkt blijft door goede maatregelen…
De kans dat pinkengriep een rol gaat spelen is afhankelijk van de weerstand van de kalveren, de infectiedruk en de ventilatie.
Op de volgende manieren kunt u zorgen voor minder kans op pinkengriep op korte termijn:
- Excellente biestgift; binnen 2 uur na de geboorte >2 liter biest van goede kwaliteit, tenminste 6 liter in de eerste 12 uur.
- Verhogen van de energiegift via melk; (150 grampoeder IN een liter of 180 gram OP een liter); maximale portiegrootte 2,5 liter per keer. Zo mogelijk 3x daags voeren bij deze concentratie zal zorgen voor sterke kalveren.
- Kalveren in vaste kleine groepen houden; kalveren die achter blijven niet terug plaatsen i.v.m. overdracht van infectie op jongere dieren.
- Afdakje in hok maken zodat schuilen voor koude lucht stromen mogelijk is.
- Royaal opstrooien zodat het kalf minder energie nodig heeft om zich warm te houden en meer over heeft om zich te verweren tegen pinkengriep.
- Vaccinatie voor een betere specifieke afweer.
Voor tips en wetenswaardigheden om dit op een goede manier te doen kunt u bij ons terecht.
Als het niet voldoende mogelijk is om de genoemde risicofactoren aan te passen, kan vaccineren tegen pinkengriep een goede optie zijn. Pinkengriep kan het hele jaar door voorkomen maar de grootste risico periode ligt in de herfst en winter. Door tijdig, vóór het opstallen, of op jonge leeftijd al te vaccineren gaat het jongvee beschermd deze risico periode in. De vaccinatie zal de kans op een uitbraak sterk verminderen en treedt deze toch op dan blijft de schade beperkt. Er zijn verschillende vaccins beschikbaar en welke u het beste kan toepassen is mede afhankelijk van de bedrijfsvoering.
De Rispoval® RS + PI3 IntraNasaal kan bij jonge kalfjes toegepast worden, direct in de neus (intranasaal). Omdat vaccinatie op jonge leeftijd gewenst is, maar de kalfjes niet in groepjes geboren worden is het ideaal dat dit vaccin ook in een enkele dosering toe te passen is.
U kunt zich nu ook aanmelden in ons vaccinatierondje. Hierbij nemen wij wekelijks contact op om een neusenting voor de pasgeboren kalveren in te plannen, zodat er geen kalveren vergeten worden of te lang onbeschermd blijven rondlopen.
Wilt u meer informatie over pinkengriep, een aanpak specifiek voor uw bedrijf of wilt u zich aanmelden voor het vaccinatierondje dan kunt u altijd bij ons terecht.