In de winterperiode worden paarden vaak gehouden op kort gegraasde weilanden, zandpaddocks of wordt er buiten hooi gevoerd vanaf de grond. Een minimale zandopname is onvermijdelijk door het grazen, maar wanneer er grote hoeveelheden zand worden opgenomen kan dit zich gaan opstapelen in de blinde-/dikke darm.
Dit kan aanleiding geven tot paarden die chronisch vermageren, diarree klachten krijgen of in het ernstigste geval een paard met acute koliek. Welke symptomen het dier ook vertoond in alle gevallen heeft zand een schurend effect met aantasting van de darmwand tot gevolg. Dit kan leiden tot een ontsteking dan wel verplaatsing van de darm.
De beste manier om te testen of het paard teveel zand opneemt is door het vullen van een lange handschoen met mest en vul deze met water. De handschoen hang je ergens op en het zand zakt uit naar de bodem en onderscheidt zich van de mest. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat zand in fases wordt uitgescheiden. Als er geen zand wordt aangetroffen betekend dit niet dat het paard geen zand heeft. Het is aan te raden dit onderzoek enkele dagen achter elkaar te herhalen.
Zoals al eerder benoemd blijft ons motto “HET IS BETER OM TE VOORKOMEN DAN TE GENEZEN”. De makkelijkste manier is een goed management/weide plan. Het is het beste om de paarden te voeren uit een hooiruif/ hooinet en niet direct van de grond.
Indien er zand is aangetoond tijdens onderzoek dan raden wij aan om Sand-Clear (Psylliumzaad) te gebruiken. Mocht er sprake zijn van koliekverschijnselen neemt u dan contact op het volgende telefoonnummer: 038 376 62 00.