De lebmaag is de laatste van de vier magen van een herkauwer (naast de pens, netmaag en boekmaag) en te vergelijken met de maag van de mens. Het voer wordt in de lebmaag aangezuurd en er wordt een begin gemaakt met het verteren van eiwit en koolhydraten. De lebmaag bevindt zich normaal rechts op de bodem van de buik onder de pens. Bij een verplaatsing komt de lebmaag naar boven. Dit kan zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de koe.
Symptomen van een lebmaagverplaatsing:
– Verminderde eetlust
– Gedaalde melkproductie
– Een ‘ping’ geluid aan de linkerkant van de flank
– Geen pensgeluiden
– Soms dunne mest
– Meestal geen koorts
Wat is de oorzaak van een lebmaagverplaatsing?
Een koe met een lebmaagverplaatsing komt op bijna elk melkveebedrijf wel eens voor. Er zijn vele risicofactoren die er voor kunnen zorgen dat de lebmaag verplaatst of ‘gaat wandelen’. De belangrijkste risicofactoren zijn: te weinig ruwvoeropname, voerovergangen en het plotseling ontstaan van veel ruimte in de buik van de koe (na bijvoorbeeld de geboorte van een tweeling). De grootste risicoperiode is de periode kort na afkalven. Verschillende metabole stoornissen (stofwisselingsstoornissen) kunnen hierbij een rol spelen, zoals slepende melkziekte (ketonemie) en melkziekte(tekort aan calcium).
Maar ook koeien die plots stoppen met ruwvoer vreten (door bijvoorbeeld een ander onderliggend probleem) kunnen een lebmaagverplaatsing krijgen.
Hieronder zie je een filmpje van een lebmaag operatie door dierenarts Aron Coenders.